Zanimljivosti

Potpuno istinita priča o keruši Gabi, heroju Beograda čiji spomenik i danas stoji u ZOO vrtu (VIDEO)

U samom srcu beogradskog “Vrta dobre nade” već godinama stoji statua jednom psu. Ako ste ikada posjetili ovo mjesto znate da je riječ o keruši Gabi, a možda i da na spomeniku piše kako je “njeno srce bilo jače od jaguara”. Ali, ko je bila Gabi i zbog čega je zaslužila ovakav spomenik?

Priča o keruši Gabi po mnogo čemu podsjeća na zaplet nekog filma. Da živimo u Holivudu, vjerovatno bi do sada i postala zvijezda. Ovako, o njoj i njenoj hrabrosti ostaje da svjedoči samo spomenik u “Vrtu dobre nade”, kao i poneko sjećanje.


Kako je keruša Gabi zaslužila spomenik?
Gabi je bila njemački ovčar i tek sa osam godina starosti je stigla u beogradski zoološki vrt, nakon što ju je upravi poklonio jedan iskusni dreser pasa. Tako je ona postala čuvar ovog mjesta i svake večeri je sa čuvarom i još jednim radnikom patrolirala vrtom.

Tako je bilo sve do noći 22. juna 1987. godine, kada je ženka jaguara uspjela da iskoči iz svog kaveza i da dođe gotovo do upravne zgrade. U tome ju je spriječila baš Gabi!

Čuvar je kasnije pričao da je keruša naglo zastala, oslušnula, potpuno se ukočila na nekoliko sekundi i onda jurnula u mrak dok je drugi pas, mužjak njemačkog ovčara, uz cviljenje pobjegao. Ubrzo se začulo režanje i lavež i čuvar je shvatio da je u pitanju neka zvijer iako nije mogao da vidi tačno koja. Otrčao je do telefona i pozvao policiju.

Do dolaska patrole i tadašnjeg direktora vrta Vuka Bojovića, Gabi je sprečavala zvijer da pobjegne i eventualno preskoči ogradu koja ju je razdvajala od usnulog grada. Nakon njihovog dolaska otkriveno je da je riječ o ženki jaguara koja je, nakon više pokušaja da se utjera u kavez, na kraju usmrćena.

Gabi pored svog spomenika, Foto: Beo zoo vrt

 


Šta je poslije bilo?

Gabi je pronađena polumrtva, u jednom hodniku u neposrednoj blizini kaveza iz kog je jaguar pobjegao.

Teško povređenoj Gabi nimalo nije bilo lako da se oporavi. Bilo je potrebno mnogo njege, ljubavi i pažnje koju su sa Gabi dijelili svi zaposleni u vrtu, ali i mnogobrojni Beograđani, jer se za njen podvig pročulo. Na kraju, poslije mnogih besanih noći, u zoo vrtu su mogli da odahnu – keruša je stala na noge.

Gabi je bila teško povrijeđena, ali je na kraju izvidala rane. Ostala je počasni čuvar vrta još neku godinu dok nije okončala svoj životni vijek. Tačno na mjestu na kome se ona sukobila sa jaguarom i hrabro odbranila Beograđane i čuvara do dolaska interventne ekipe te davne 1987. godine radnici zoološkog vrta su joj još za života podigli spomenik.

 

Izvor: istorijskizabavnik.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog