Tehnologija

BASF ponovo otvara prijave za finansiranje startapova i inovatorskih rješenja

BASF, najveća svjetska hemijska kompanija i evropski lider u području istraživanja i razvoja u hemijskoj industriji, ponovno će okupiti startapove i inovatore iz 11 zemalja srednje i južne Evrope, među kojima je i Bosna i Hercegovina, za BASF Innovation Hub seriju startap takmičenja, kako bi im se omogućilo dobijanje finansijske podrške.

Ove godine glavna tema takmičenja - obnovljivi izvori energije, bavi se pitanjima Zelenog plana te je usmjerena na rješenja ključnih ekoloških izazova današnjice.

„Ciljevi europskih zemalja koji su usmjereni na smanjenje štetnih utjecaja na okoliš su za svaku pohvalu. Obnovljivi izvori energije igraju ključnu ulogu u ovoj važnoj tranziciji, jer su napravljeni od resursa koje će priroda zamijeniti, poput vjetra, vode i sunca. Uz zavidnu svijest, u bliskoj budućnosti možemo postati prvi klimatski neutralan blok zemalja ikada. Između ostalog, Europska komisija donijela je Zeleni plan kao skup mjera za postizanje održive ekonomije, a naša je dužnost podržati rješenja koja će to omogućiti. Natječaj Innovation Hub samo je jedan od načina da podržimo Zeleni plan”, rekao je Simon Franko, glavni direktor firme BASF za Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju.

 

Prijave za BASF Innovation Hub traju do 16. septembra u ponoć. U prvom krugu takmičenja žiri će odabrati najbolju lokalnu ideju. U novembru će pobjednička ideja biti predstavljena na velikom finalu BASF Innovation Huba, zajedno s najuspješnijim rješenjima iz drugih zemalja.

Pobjednik lokalnog takmičenja biće nagrađen s 2.500 evra bruto, a najbolja ideja regionalnog kruga s 5.000 evra bruto.

Mogućnost dobijanja finansijske podrške osiguraće se inovatorima i startap timovima do pet članova. Osnovni uslov za učestvovanje jest da ideja direktno ili indirektno pridonosi stvaranju rješenja za ključne ekološke izazove današnjice, od kojih su najvažniji čista energija, pametni prevoz i strategija „od polja do stola“.

Simon Franko podsjeća da je nedostatak finansijskih sredstava često glavni razlog zašto se pojedine ideje nikad ne ostvare i ističe da BASF želi dati makar malu priliku startapovima i inovatorima: „Postulati Zelenog plana prilično su široki pa vjerujemo da će brojni inovatori prepoznati kako se upravo njihova ideja podudara s ciljevima natječaja. Bilo da je riječ o solarnoj energiji i baterijama s kontinuiranim pražnjenjem, pametnom prijevozu ili najpristupačnijim i najzdravijim načinima proizvodnje hrane, BASF će pružiti financijsku pomoć za potporu razvoja najbolje ideje ”, istaknuo je Franko.

Dodatne informacije o konkursu, uslovima i načinu prijave dostupni su na web stranici  https://www.join-innovationhub.com/.
 

Frontal

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog