Zanimljivosti

Какве везе има стајање на једној нози са дужином живота

Научници тврде да је немогућност да се уради један једноставан тест код куће - повезана са повећаним ризиком од ране смрти.

Истраживачи наводе да стандардни тест за равнотежу није укључен у здравствене прегледе људи средњих и старијих година.

Немогућност стајања на једној нози у старијој доби повезана је са повећаним ризиком од раније смрти, наводи се у новој студији која баца више светла на повезаност између равнотеже и морталитета.

Студија, објављена у часопису British Journal of Sports Medicine показала је да људи средњих година и старији грађани, који не могу да стоје на једној нози дуже од 10 секунди имају веће шансе да умру за деценију од оних који су у стању да пређу тај „тест мобилности".

Раније студије повезивале су немогућност стајања на једној нози са већим ризиком од можданог удара, а претходна истраживања су такође открила везу између лоше равнотеже у старијој доби и појаве деменције.

Иако су у питању још свежа, нова открића, истраживачи, укључујући Клаудија Гила Арауха из клинике за вежбе Клинимек у Рио де Жанеиру, кажу да би тест равнотеже могао да се ради при здравственим прегледима старијих људи.

Дванаестогодишње истраживање, које је трајало од 2008. до 2020. године, процењивало је способност више од 1.700 људи старости између 51 и 75 година у томе колико стабилно ходају и у томе да ли могу да стоје на једној нози 10 секунди без икаквог ослонца. Дозвољавана су три покушаја на било којој нози.

Откривено је да је око петина учесника пало на тесту, а током наредне деценије 123 особе су умрле од различитих узрока.

Научници кажу да је немогућност стајања без ослонца на једној нози 10 секунди повезана са 84 одсто већим ризиком од смрти из било ког узрока, наравно, имајући у виду године старости, пол и основне услове живота.


Вежба стајања на једној нози јача кости кукова

Налази су такође у складу са запажањима у студији из 2014, објављеној у International Journal of Stroke која је открила да је немогућност балансирања на једној нози 20 секунди или дуже - повезана са повећаним ризиком од оштећења малих крвних судова у мозгу и смањеном способношћу схватања одређених идеја.

Истраживања су такође открила да стајање на свакој нози око минут три пута дневно може помоћи у побољшању минералне густине костију кука.

Научници кажу да би већа минерална густина костију кука такође смањила вероватноћу да ће људи пасти и ломити кости.

Позивајући се на ограничења нове студије, истраживачи кажу да су сви учесници били белци и Бразилци, сугеришући да резултати можда неће бити важећи за друге етничке групе.

Међутим, они кажу да истраживање „пружа брзу и објективну информацију за пацијенте и здравствене раднике у вези са статичком равнотежом" и „корисне информације у вези са ризиком од смртности код средовечних и старијих мушкараца и жена".

 

Извор: rts.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog