Banja Luka

Banjaluka: Na samo dva kupališta voda ispravna za kupanje

Analizom vode na kupalištima u Banjaluci ustanovljeno je da je voda ispravna na kupalištu "Slap" i "Sitari" na rijeci Vrbas, dok na ostalih pet voda nije bezbjedna za kupanje, potvrdili su za "Nezavisne novine" iz Gradske uprave Banjaluka.

Ističu da je Zdravstvena inspekcija Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju sa radnicima Javne zdravstvene ustanove Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, uzela pet uzoraka vode na rijeci Vrbas, te dva uzorka iz rijeke Vrbanja.

"Tražena je provjera mikrobiološka ispravnost vode za kupanje na tradicionalnim kupalištima na rijekama. Prema nalazu i mišljenju voda  je bezbjedna za kupanje na kupalištu 'Slap' i 'Sitari' na rijeci Vrbas", rekli su iz Gradske uprave.

Objašnjavanju da voda odgovara drugoj klasi kvaliteta voda, shodno kriterijumima Uredbe o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, te se može smatrati bezbjednom za kupanje, sportove na vodi, plivanje i rekreaciju.

Sa druge strane, kako su naveli, na kupalištima "Abacija", "Zelena" i "Borik" na rijeci Vrbas, te "Žuti most" i "Zeleni vir" na rijeci Vrbanja, prema nalazu i mišljenju,  voda nije bezbjedna za kupanje.

 

Izvor: nezavisne.com
Foto: Siniša Pašalić/RAS SRBIJA 
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog