FOTO

Ходом части Бања Лука обиљежила Дан Републике Српске (ФОТО)

У присуству бројних грађана, Бања Лука је „Ходом части“ и пригодним културно-умјетничким програмом обиљежила Дан Републике Српске – 9. јануар.

Ход части, који је први пут одржан у Бањој Луци“ предводиле су породице погинулих бораца, носећи слике својих најмилијих, а придружили су им се и демобилисани борци, ратни-војни инвалиди, чланови  Удружења ампутираца –УДАС, те остала борачка удружења која дјелују на подручју града, као и бројни спортски колективи, културно-умјетничка друштва, те припадници Комуналне полиције, Градске цивилне заштите и Професионалне територијалне ватрогасно-спасилачке јединице.

Приданици Удружења ратних-војних инвалида улицама града пронијели су заставу Републике Српске дугу 60 метара.

На Тргу Крајине наступила је Даница Црногорчевић, Ансамбл „Свилен конац“ и СПД Јединство.

Ходу части и свечаном обиљежавању придружио се и градоначелник Драшко Станивуковић који је истакао да је Град Бања Лука први пут организовао прославу Дана Републике Српске.

-Тридесетпрви рођендан Републике Српске биће упамћен по чињеници да је први пут улицама Бање Луке организован Ход части, који су предводиле породице погинулих бораца носећи фотографије својих најмилијих који су своје животе дали за Републику Српску. 9. јануар и јесте дан који треба да посветимо онима који су се изборили и највише дали за Републику Српску, а то су породице погинулих бораца чији су најмилији дали животе, ратни-војни инвалиди који су за Српску дали своја тијела, демобилисани борци који су се до краја борили за слободу – поручио је градоначелник, који је додао да је поносан што се започела ова пракса.

Он је истакао да се његове улоге на данашњем обиљежавању преплићу између улоге градоначелника Бање Луке али и члана породице погинулог борца.

-За улогу градоначелника сам се опредијелио и ви сте ме изабрали, али за улогу за коју се нисам опредијелио је да будем члан породице погинулог борца, као што је нико од људи који су носили фотографије својих најмилијих није бирао и избјегао би је да је икако могао. Можда бих био срећан да данас носим неко друго име, али не, носим име свог стрица и то је мој усуд и моја жива рана, али и мој завјет и мој аманет. Неко је данас носио свог оца, сина, брата, али је свако носио оног кога оплакује и за ким жали, а у будућности то ће носити наши потомци, јер сам увјерен да ће овај Ход части заживјети, јер је он суштина Дана Републике Српске – рекао је градоначелник.

Станивуковић је поновио да је Република Српска за српски народ са ове стране Дрина једина земља коју имамо и као таква је највећа и најважнија и да је она наш вјековни сан, она је оно за шта као народ живимо.

Истакавши да је 9. јануар дан када свечано обиљежавамо Дан Републике Српске, градоначелник је  поручио да нашу Републику треба да славимо свих 365 дана у години и да сваког дана дајемо свој допринос да наша отаџбина снажи и чврсне.

Мајка погинулог борца Зора Вуковић казала је да је ово за породице веома тужан дан, али да имајући у виду да су наши синови дали своје животе за Републику Српску на нама живима остаје обавеза да Републику Српску чувамо и његујемо.

У име породица погинулих бораца, кћерка погинулог борца Бојана Вуковић честитала је свима Дан Републике Српске, истакавши да јој је из рата за слободу Републике Српске остало недостајање – недостајање за заувијек, те је додала да живот нема цијену, као ни Република Српска.

-Да постоји мјерна јединица за недостајање, ту скалу пробило би  све оно што ја осјећам, ја Бојана, кћерка погинулог борца, кћерка која свог оца није ниједном погледала, који ме никада није узео у наручје, нити ме назвао својим анђелом, срећом, љубављу, није јер је погинуо прије него што сам се ја родила, прије него ли сам угледала свијет, он га је напустио и отишао на небо да ме одзго чува и прати гдје год да сам – поручила је Вуковићева, рекавши да је у фотографију на длану и љубав у срцу стала цијело сјећање на њеног оца.

Честитавши Дан Републике Српске у име демобилисаних бораца, борац I категорије и резервни мајор Војске Републике Српске и командир чете Ранко Кузмановић рекао је да је Дан Републике за борце један од најважнијих дана у години.

-Дан Републике Српске – 9. јануар  је дан када је Република Српска створена, коју су касније својом борбом, својим тијелима и животима одбранили борци Војске Републике Српске и тако потврдили вољу српског народа да имају своју територијалну јединицу на подручју Босне и Херцеговине. Борба срспког народа призната је Дејтонским мировним споразумом и њено постојање не може нико оспорити – истакао је Кузмановић.

У име Удружења ратних – војних инвалида честитке је упутио и ратни војни инвалид Игор Чолић.

-Наше удружење основано је са циљем да помаже остварењу права ратних војних инвалида у Бањој Луци, те да заједно гајимо поштовање и сјећање на наше борце. Важно нам је да покажемо љубав према Републици Српској. Љубав према Републици коју смо стварали срцима, из љубави и жеље за слободом. Данас нам је циљ да направимо Републику која је потребна свима, у којој ћемо сви бити срећни и задовољни и Републику у којој се нећемо дијелити већ ћемо се поштовати и вољети – рекао је он.

 

Извор: banjaluka.rs.ba

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog