Zanimljivosti

Pablo Pikaso je naslikao plakat za film „Bitka na Neretvi“, a znate li kako smo mu platili? (VIDEO)

Film Bitka na Neretvi snimljen je prema istinitim događajima iz Drugog svjetskog rata. Svojevremeno je bio i najveća evropska produkcija po broju glumaca, statista i uloženim sredstvima.

Film je bio nominovan za filmsku nagradu Oskar u kategoriji za najbolji strani film, a u njemu su glumile najveće domaće i svjetske zvijezde tog vremena. Muziku je napisao Bernard Herrmann uz londonsku filharmoniju, ali da li ste znali da je plakat za film napravio Pablo Pikaso?

A kako se to desilo?

Priča kaže: 1964. godine u Monte Karlu je dokumentarni film Veljka Bulajića Skopje 63 dobio Gran pri Zlatna nimfa i nagradu kritike. Predsjednik žirija bio je francuski akademik Marcel Achard, koji je za vrijeme festivala stanovao kod svog prijatelja Picassa i pokazao mu kopiju filma u njegovom studiju. Pikaso je došao na završnu svečanost festivala i čestitao Veljku Bulajiću. Nekoliko godina kasnije Veljko Bulajić je Pikasovom agentu u Parizu predložio da ga zamoli da napravi plakat za film Bitka na Neretvi. Pogledavši film Pikaso je potvrdio da će napraviti plakat, ali da će uzeti dio iz svoje slike Sabinjanke i zatražio samo da boja plakata bude crvena. On nije tražio nikakav honorar, a jedini zahtjev mu je bio da dobije 12 boca vina iz Jugoslavije.

Veljko Bulajić mu je napravio izvrsnu kolekciju vina iz Srbije, Dalmacije i Makedonije.

Plakat za film “Bitka na Neretvi” je štampan u ograničenom tiražu i svaki primjerak je potpisao Pikaso na poleđini. “Njujork tajms” je u nedjeljnom broju, u 1 200 000 primjeraka, objavio taj plakat.

Inače, procjenjuje se kako je na film potrošeno između 4,5 i 12 miliona dolara. Ako se računa inflacija, iznos bi se popeo na 70 miliona. Film je sniman 18 mjeseci, a sponzorisalo ga je 58 privrednih kompanija. Osim velikog broja poznatih glumačkih imena, film je imao i nevjerovatan broj statista, više od 10 hijada.Na premijeri 29. novembra 1969. u Sarajevu bili su i Sofia Loren i Omar Shariff. U filmu su glumili čuveni Orson Welles, Sergej Bondarčuk, Yul Brynner, Anthony Dawson, Milena Dravić, Boris Dvornik, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Lojze Rozman, Nikola-Kole Angelovski, Stole Aranđelović, Miha Baloh, Faruk Begoli, Milena Dapčević, Dragomir Felba, Fabijan Šovagović, Pavle Vujisić, Abdurahman Šalja, Radko Polič, Branislav-Ciga Jerinić...

 

Izvor: radiosarajevo.ba 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog