Intervju

Možemo li unaprediti biznise, ekonomiju i društvo bez tehnologije i kako da nam ona služi umesto da joj robujemo?

Nikola Ivančević: Svaki pametan biznis je danas i tech biznis

Deluje da tehnologija diktira razvoj ekonomije i tok društvenih promena. Do pre nekoliko godina je bila doživljena kao logistika - proizvodna traka ubrzava proces i povećava profit, knjigovodstveni program olakšava praćenje i kalkulacije, navigacioni sistemi unapređuju transportne aktivnosti. podacima.

Šta se promenilo i kako da se sa tim promenama nosimo razgovarali smo sa Nikolom Ivančevićem, IT ekspertom u oblasti veštačke inteligencije i upravljanja koji će ove sedmice kao gost govoriti na konferenciji u organizaciji tech zajednice "Adriatic Valley".

 

FRONTAL: Koje su prve ideje koje Vam padaju na um na temu unapređenja biznisa uz pomoć novih tehnologija?

IVANČEVIĆ: Svaki biznis koji želi da zarađuje više i radi bolje nema valjanog opravdanja da u nekoj meri odmah ne krene sa primenom tehnologije. Podaci, automatizacija i veštačka inteligencija su koraci razvoja koji direktno vode unapređenju biznisa. Pokušaću da pojasnim značaj svakog koraka i neke praktične benefite za kompanije.

Ako iskoristimo analogiju sa telom, podaci, odnosno prikupljanje podataka o operativnim procesima mogu se uporediti sa informacija koje nam stižu preko čula vida. Da bi mogli da razumemo šta se dešava u poslovnim procesima, moramo da vidimo. Tek kada vidimo, možemo da donosimo pametne odluke i optimalno upravljamo.

Savremeno poslovanje podrazumeva sve kompleksnije procese koje više nije moguće sagledati ljudskim očima. Obim, raznovrsnost i brzina dešavanja u operativi bez detaljnog prikupljanja podataka može biti ispraćena samo površno, a takve su onda i poslovne odluke - površne. Ova problematika postoji u svim poslovnim okruženjima, bez obzira na granu industrije i poslovni model, bilo da je reč o industrijskoj proizvodnji, finansijama, uslugama ili javnoj upravi.

Tako dolazimo do prve mogućnosti za unapređenje biznisa uz pomoć tehnologije - upravljanje na osnovu sveobuhvatnih podataka. Termin ‘podaci su novo crno zlato’ zaista ima smisla.

Nove tehnologije nam danas omogućavaju da prihvatimo i pohranimo ogromne količine podataka na jednostavan  i isplativ način i to bez obzira na vrstu podataka i njihov izvor - industrijske trake, transport robe, finansijske transakcije ili aktivnosti korisnika na e-komerce platformama.

Prikupljanje podataka - odnosno biznis “oči,” je i nužni preduslov naredna dva koraka unapređenja. U prikupljenim podacima je znanje o procesima. Ovo znanje je moguće izdvojiti i zatim iskoristiti za upravljenje, automatizovanje operativnih procesa, ali i za podršku strateškom upravljanu uz pomoć veštačke inteligencije. Što je veća količina prikupljenih podataka, to je znanje koje iz njih dobijamo preciznije. Savet svim biznisima je da je sa sakupljenjem podataka potrebno početi što je pre moguće. U trenutku kada nam budu potrebni, nećemo se moći vratiti u prošlost da bi smo ih prikupili. Neke kompanije ih već imaju i u odnosu na biznise koji ovo ne shvataju dovoljno ozbiljno, već su u ogromnoj prednosti.

Naredni korak, automatizacija, se odnosi na upotrebu tehnologije za izvođenje konkretnih aktivnosti u operativnim procesima. Ako nastavimo analogiju sa telom, ovaj korak predstavlja ruke. To mogu biti robotske ruke, ali i programi koji izvršavaju finansijske transakcije.

Rukama radimo i stvaramo. Upotreba tehnologije nam omogućava da imamo bolje i brže ruke, koje ne greše, a time, posledično, kao biznisi radimo bolje i zarađujemo više.

Automatizacijom eliminišemo manuelne korake u operativnim aktivnostima, bilo da su oni fizički, u vidu sprovođenja neke akcije, ili kognitivni, tj. donošenje operativnih odluka. Automatizacija unapređuje poslovanje povećanjem kapaciteta rada. Veći kapacitet rada je gotovo uvek i veći profit. To svaki biznis odlično razume.

Ima tu  još mnogo pozitivnih efekata. Primera radi procesi postaju transparentni. Da bi se proces mogao automatizovati, moraju biti potpuno poznati svi njegovi detalji. Jednom kada se automatizacija implementira, ona ujedno postaje i najdetaljnija moguća specifikacija određenog procesa. Nema više nejasnoća kako se nešto odvija i po kojim pravilima. Ovo dalje vodi lakšim i bržim inovacijama. Ne samo da postajete produktivniji, već primenom tehnologije za unapređenje biznisa dobijate priliku da i ostanete produktivni na srednji i duži rok.

I na kraju, automatizacija je preduslov za primenu veštačke inteligencije u biznisu. Ako su prethodna dva koraka predstavljala oči i ruke, ovaj korak predstavlja mozak, ali ne ljudski mozak. Veštačka inteligencija može efikasno rešavati probleme u kojima se čovek ne snalazi najbolje poput upotrebe ogromnih količina brzo promenljivih podataka i kompleksnih proračuna. Ovaj mozak možemo posmatrati kao produžetak našeg, ljudskog.

Primena veštačke inteligencije prodrazumeva upotrebu tehnologije na nekoliko načina. Pri tome, za svaki od njih, postojanje istorijskih i prikupljanje aktuelnih podataka je neophodan uslov.

Algoritmi veštačke inteligencije nam mogu, na osnovu podataka o trenutnom stanju snabdevenosti maloprodajnih objekata, odrediti optimalnu rutu za transport robe iz magacina, uz minimalno vreme dostave i potrošnje goriva. Ova vrsta unapređenja omogućava potpuno automatizovane i optimalne operativne procese koji minimizuju troškove poslovanja. Postajete brži, trošite manje i zarađujete više.


Nikola Ivančević je CTO i su-osnivač SmartCat-a, kompanije koja razvija rešenja u oblasti Veštačke inteligencije i obrade podataka (Data). Sa blizu 30 godina iskustva u tech industriji prošao je najznačajnije faze u razvoju uređaja (hardver) i kompjuterskih programa (softver).

Veštačka inteligencija je maestralna u uočavanju skrivenih šablona i predviđanju ponašanja. Na osnovu istorijskih podataka, algoritmi veštačke inteligencije mogu detektovati nama teško uočljive veze između procesa i na taj način pružiti konkretne preporuke kako da unapredimo poslovanje. Algoritmi mogu predvideti buduća kretanja parametara procesa i na taj način poslužiti kao dodatna argumentacija pri donošenju strateških odluka.

Sada je već mnogima poznat chatGPT - najsvežiji primer značajne i moćne upotrebe veštačke inteligencije za pristup ogromnoj bazi informacija korišćenjem govornog jezika. Njegova mogućnost interakcije sa ljudima i kreiranje brzih i veoma sofisticiranih odgovora samo je nagoveštaj budućeg razvoja. Ujedno je i ozbiljan alarm za mnoge profesije da je vreme da razmislimo o biznis modelima. Profesije koje se zasnivaju na predvidljivim i ponovljivim aktivnostima, biće automatizovane i nestaće. Biznisi u kojima je moguća automatizacija će takođe biti automatizovani. Ovo je samo pitanje vremena. Umesto da budete istisnuti sa tržišta, budite baš vi ti koji će vaš tip biznisa povesti u novo doba.

Da dodam još jednu mogućnost ove tehnologije - veštačka inteligencija se može iskoristiti za automatsko rešavanje zadataka i kreiranje novih rešenja. Ovo je ujedno i najinteresantniji i najmoćniji oblik primene ove tehnologije. Ako smo u stanju da jasno definišemo problem, odnosno cilj, algoritmi veštačke inteligencije se mogu iskoristiti da “izračunaju” i pronađu rešenje koje zadovoljava postavljen zadataka. Na primer, umesto da inženjeri projektuju određen mašinski deo, moguće je precizno definisati zadatak i sva ograničenja, na primer gabaritne granice dela i utrošak materijala, i prepustiti algoritmu da samostalno iznađe optimalno rešenje. Ovakve pametne primene viđamo svakodnevno. To što je na našim prostorima primena tehnologije u biznisu nedovoljno popularna govori o prilikama da se i naše kompanije ubrzaju i postanu još konkurentnije i profitabilnije.

FRONTAL: Ko je u firmi uopšte odgovoran za unapređenje biznisa uvođenjem tehnoloških inovacija?

IVANČEVIĆ: U poslovnom okruženju gde čovek izvršava većinu operativnih i strateških aktivnosti, tehnologija je pomoćno sredstvo, alatka. I najčešće je takav i odnos do nje - nedovoljno ozbiljan. Pametne kompanije postavljaju tehnologiju u samu srž poslovanja. Možemo slobodno reći da je danas svaki pametan biznis tech-biznis. Odgovornost za unapređenje biznisa uvođenjem tehnoloških inovacija postaje strateški cilj, a top menadžment koji vodi i upravlja, ima najveću odgovornost da se kompanija unapredi na ovaj način. Dok se upotreba tehnologije tradicionalno vidi u operativnim aktivnostima, verujem da je jasnije i gde ona može imati ogromnu ulogu u podršci stratetškog odlučivanja.

FRONTAL: A koje su "mračne strane" tehnološke dominacije za biznise i za društvo?

IVANČEVIĆ: Primeri upotrebe tehnologije za unapređenje biznisa podrazumevaju stvaranje novih očiju, ruku i mozga koji rade za nas. Tehnologija time odmenjuje čoveka u svim poslovnim procesima koji se mogu automatizovati - bilo da su manuelni ili kognitivni. Neretko se iz ove situacije izvlači zaključak o “mračnoj” dominaciji tehnologije koja čoveka čini nepotrebnim. Smatram da je to samo jedna moguća perspektiva, jedan pogled. Moguće je celu stvar sagledati i iz druge perspektive, neuporedivo svetlije. Tehnologija nije odvojena od ljudi, nezavisna i samostalna. Tehnologija je naš produžetak i čini nas produktivnijim. Konkretno, oslobađa nas repetitivnih poslova, smanjuje upotrebu sirovina, čini proizvodnju efikasnijom, čini usluge i korisničku podršku bržim. Pri tome, oslobađa prostor za nas da se bavimo istinski vrednim stvarima. Kada tehnologija radi za nas dobijamo mogućnost da se bavimo definisanjem problema dostojnih rešavanja, te da definišemo važna pitanja na koja će tehnologija zatim dati rešenje.

Ali ovaj svetli scenario ima i jedan preduslov - mi ljudi se moramo razvijati uporedo sa uvođenjem tehnologije. Mi se moramo odučavati starih pogleda i znanja koja postaju nepotrebna, a opremati novim znanjima i perspektivama. Napredak upotrebom tehnologije nam otvara nove prostore za pametnije delovanje - drugačije, ali suštinski ljudskije.

FRONTAL: Vi ste i gost tech zajednice "Adriatic Valley" i njihovog događaja u Banja Luci. Kako biste ocenili kvalitet kadrova u IT industriji i potencijal regionalne IT industrije? Gde su prilike za mlade ljude i IT firme?

IVANČEVIĆ: U IT industriji sam prisutan preko 25 godina i obišao sam mnoge popularne tech centre po svetu. Sa sigurnošću tvrdim da je naš region viđen kao mesto sa izuzetnim IT potencijalom. Preovlađujući razlog za takvu ocenu je kvalitet kadra sa naših prostora. Naši ljudi poseduju odličnu mešavinu znanja, veština, radoznalosti, kreativnosti i proaktivnosti.

Zahvaljujući takvom balansu osobina, smatram da IT firme mogu da postanu odličan most za spajanje biznisa i tehnologije i da zajedno kreiramo globalno konkurentnu ekonomiju za naše zemlje. Umesto  da budemo puki implementatori tehnologija koja će jednog dana i nas kao IT stručnjake u određenoj meri zameniti, možemo redefinisati upotrebu savremenih tehnoloških rešenja u cilju unapređenja biznisa. IT stručnjaci našeg regiona imaju sve što je potrebno da vode inovacijsku revoluciju za naše kompanije, naše zemlje i naše društvo. Voleo bih da dobiju priliku za to. Ekipa sjajnih ljudi koja organizuje “Adriatic Valley” je upravo primer takve snažne tech sile koja menja stvari na bolje. Radujem se druženju u Banja Luci.

 

FRONTAL

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog