Tehnologija

Učenici u Kini koriste umjetnu inteligenciju za domaće zadatke i pisanje eseja, profesori zabrinuti

Kineski školarci se okreću AI botu ChatGPT kako bi skratili vrijeme za domaći zadatak, ujedno koristeći pogodnosti umjetne inteligencije i za pisanje eseja te učenje stranih jezika.

Vještačka inteligencija ChatGPT, sa svojom sposobnošću izrade eseja, pjesama i programskog koda A razreda u rekordno kratkom roku, izazvao je globalnu zlatnu groznicu u tehnologiji umjetne inteligencije.

Ali to je takođe izazvalo zabrinutost nastavnika zbog mogućnosti varanja i plagijata.

U Kini, gdje je usluga nedostupna bez virtuelne privatne mreže (VPN), više od deset studenata reklo je da su je koristili za pisanje eseja, rješavanje prirodnih i matematičkih problema i generiranje kompjuterskog koda.

Jedanaestogodišnja Esther Chen rekla je da je ChatGPT "prepolovio" vrijeme koje uči kod kuće, dok njena sestra Nicole to koristi za učenje engleskog jezika.

Esther, koja pohađa školu u južnom kineskom gradu Šenžen, rekla je da je provodila četiri do pet sati svakog dana na domaće zadatke.

"Moja mama bi ostajala budna do kasno dok ne završim sve domaće zadatke i stalno smo se svađali. Sada mi ChatGPT pomaže da brzo obavim istraživanje", rekla je, prenosi France 24.

Eshter, sa sedmičnim rasporedom prepunim vježbanja klavira, plivanja, šaha i ritmičke gimnastike, rekla je da nije imala vremena da završi knjigu.

Umjesto toga, zamolila je ChatGPT da joj da sažetak i odlomke o glavnim likovima i temama, napisavši izvještaj o tome. Sada kaže da puno više vremena ima za sebe i svoje aktivnosti u slobodno vrijeme.

 

Izvor: klix.ba
Foto: Ed JONES/AFP
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog