Sport

Dragan Džajić izabran za predsednika Fudbalskog saveza Srbije

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i proslavljeni fudbaler Crvene zvezde Dragan Džajić izabran je za novog predsednika Fudbalskog saveza Srbije.

Skoro dve godine nakon što je Slaviša Kokeza podneo ostavku, Fudbalski savez Srbije (FSS) dobio je novog predsednika.

Podršku Skupštine na izbornoj sednici u Staroj Pazovi dobio je jedini kandidat -  Dragan Džajić, legendarni igrač Crvene zvezde i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije.

Izborna Skupština Fudbalskog saveza Srbije počela je nešto posle 14 časova u Staroj Pazovi, a deveta tačka dnevnog reda bio je izbor novog predsednika FSS.

Džajićev protivkandidat Nemanja Vidić, nekadašnji reprezentativac i fudbaler Crvene zvezde i Mančester junajteda, povukao je kandidaturu za predsednika Saveza dan uoči izborne skupštine, uz obrazloženje da mu je, kako je istakao, na svakom koraku puta ka tome da postane predsednik jasno stavljeno do znanja da mu šansa neće biti pružena.

Predstavnik Evropske fudbalske unije (Uefa) Luka Nikola rekao je u Staroj Pazovi da je uveren da će FSS sa Džajićem na čelu biti u sigurnim rukama.

"Do juče smo imali dve legende svetskog fudbala kao kandidate i želim da čestitam Vidiću na vođenju kampanje i na njegovom doprinosu, svakako da je on potreban. Želim takođe da čestitam Džajiću i njegovom timu, legendi svetskog fudbala. Ima veliko iskustvo, kao igrač i uspešni funkcioner. Njegovim izborom će FSS biti u sigurnim rukama. Moći ćete da računate na pomoć Uefe za sve što radite i za sve napore koje budete preduzimali", rekao je Nikola.


U Džajićevom timu Nedimović, Žemberi, Pižon...

Prema ranijim najavama, Džajić će za potpredsednike Saveza imenovati bivšeg ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, predsednika TSC-a iz Bačke Topole Janoša Žemberija, predsednicu ŽFK Crvena zvezda Sandru Sremčević i biznismena Branka Zečevića.

U Izvršnom odboru trebalo bi da sede predsednik Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije Dragomir Lazović, dugogodišnji prvi čovek Spartaka Dragan Simović, bivši selektor i trener Partizana Ljubiša Tumbaković, nekadašnji sudija Dejan Delević, predsednik FS Beograda i FK Voždovac Marko Zdravković, privrednik Aleksandar Mihailović, nekadašnji selektor i fudbaler Crvene zvezde Vladimir Petrović Pižon, prvi čovek Trajala Vladan Gašić, lider FS regiona Zapadne Srbije Nebojša Živanović i prvi čovek regiona Istočne Srbije Zoran Ignjatović.

Gostujući nedavno u emisiji "Oko" na RTS-u Dragan Džajić je istakao da sebe smatra odgovarnim čovekom koji će raditi u interesu srpskog fudbala.

 

Dve godine čekanja i povlačenje Nenada Bjekovića

Fudbalski savez Srbije nije imao predsednika od 22. marta 2021. godine, kada je Slaviša Kokeza napustio tu poziciju. U ulozi vršioca dužnosti na čelu Saveza bio je Nenad Bjeković.

Bjeković je bio i jedini kandidat za Kokezinog naslednika u novembru 2022. godine, neposredno pred početak Svetskog prvenstva u Kataru, ali je nekadašnji fudbaler Partizana povukao kandidaturu nakon što je prva izborna sednica odložena zbog nedostatka kvoruma.

Protiv izbora Bjekovića za predsednika bila je Crvena zvezda koja je tada tražila da se izborna Skupština odloži kako bi fudbalska reprezentacija Srbije, kako su istakli, imala mir pred Mundijal u Kataru, uz navode da beogradski klub ne može i neće prihvatiti izbor Nenada Bjekovića jer je, kako su napisali u saopštenju, s obzirom na istoriju odnosa Bjekovića i Crvene zvezde, izbor Bjekovića čin neprijateljstva prema Crvenoj zvezdi.

Navijači "crveno-belih" najavili su tada čak i proteste ukoliko legenda Partizana postane prvi čovek Fudbalskog saveza Srbije.

 

Izvor: rts.rs 
Foto: tanjug 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog