Republika Srpska

Otvoren Samit energetike “SET Trebinje 2023” (VIDEO)

U Trebinju je danas otvoren Četvrti Samit energetike "SET Trebinje 2023". Na Samitu je prisustno 720 učesnika.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je na otvaranju Samita da je sukob u Ukrajini izazvao probleme energetike na najvišem nivou.

- Srpska je regionalni izvoznik energije. Nemamo nikakve restrikcije - poručio je Dodik.

Dodao je da Samit ohrabruje da se u Trebinju napravi kongresni centar posvećen energetici, jer, kako je dodao, "bez energije nema budućnosti".

- Republika Srpska ima konstituisanu svijest o potrebi inovacija - rekao je Dodik.

Nakon govora, predsjednik Republike Srpske pritiskom na taster, svečano je otvorio Samit energetike u Trebinju, pod nazivom "SET Trebinje 2023".

- Imajući u vidu da ovaj Samit svake godine raste, mi smo donijeli odluku da pravimo novi savremeni kongresni centar. Imamo namjeru da govorimo o svemu što je rečeno ovdje. Republika Srpska je tu da posluje s vama. U ovom nestabilnom vremenu bitno je da zajedno jedni drugima pomažemo. Želimo da stimulišemo investitore u Srpskoj - rekao je Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, obratio se na četvrtom Samitu "SET Trebinje 2023", te poručio da je Srpska prepoznala svoje potencijale.

- Želim uspjeh ovog značajnog Samita u Trebinju, a i da vaši paneli i zaključci koje ćete donijeti, olakšaju i nama, predstavnicima vlasti da donosimo prave i ispravne odluke - dodaje Višković.

Kako Višković navodi, Srpska je prepoznala, kako on ističe svoje potencijale.

- Ne treba zanemariti veliki interes investitora, koji svojim novcem žele da grade kapacitete na prostorima Republike Srpske. Mi vidimo svoju razvojnu putanju u Srpskoj. Svaka uložena marka u energetici, proizvodnji, prenosu i distribuciji znači novu dobit, novi razvoj i novu šansu - ističe Višković.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović zahvalio je svim učesnicima, medijima, kao i predstavnicima vlasti.

- Hvala Vam što smo zajedno i što ste danas ovdje. Danas nas je ovdje okupila stručna tematika, da između ostalog razmjenjujemo iskustva, kreiramo zajedničke planove, projekte i vizije energetskog sektora. Samo zajedno možemo biti stabilniji i jači - rekao je Petrović.

Istakao je da "samo zajedno možemo biti profitabilniji".

Događaji kao Samit energetike "SET Trebinje 2023" mogu doprinijeti pronalasku ključnih pravaca razvoja, kako za pojedinačne zemlje, tako i za region, jer samo kao region možemo biti jači i napredniji, rekla je direktor Elektromreža Srbije Јelena Matejić u Trebinju.

Matejićeva je na otvaranju ovog samita istakla da je tema ovogodišnjeg samita, koja se tiče energetske stabilnosti zapadnog Balkana, značajna, te da je važno pronaći ne samo rješenja za prevazilaženje prepreka, već i mehanizme za puno ostvarivanje energetskih potencijala regiona.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministra Staša Košarac izjavio je danas u Trebinju da je cilj da se obezbijedi dugoročna energetska stabilnost, pouzdano snabdijevanje energijom, te stvaranje održivog i konkurentnog energetskog sektora uz najviši stepen odgovornosti prema životnoj sredini.

U obraćanju na otvaranju četvrtog Samita energetske budućnosti "SET Trebinje 2023", Košarac je istakao da je Trebinje već četvrtu godinu zaredom regionalni energetski centar, zahvaljujući prije svega odgovornim i ispravnim politikama Republike Srpske.



Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručio je danas na Samitu energetike u Trebinju da je energetika vodeća privredna oblast u Republici Srpskoj na kojoj se može dugoročno zasnivati njen ubrzani rast i razvoj, a trenutna vrijednost investicija u ovoj oblasti iznosi 2,4 milijarde KM.

- Republika Srpska je ukupnom političkom i ekonomskom orijentacijom dokazala da je posvećena razvoju energetike, te je Vlada Republike Srpske posljednjih 10 godina ovom pitanju počela posvećivati drugačiju pažnju - istakao je Đokić na otvaranju Samita "SET Trebinje 2023".

Na skupu će se obratiti i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Samit u Trebinju pod sloganom "Energetska stabilnost zapadnog Balkana" održava se u organizaciji Elektroprivreda Republike Srpske, grad Trebinje i preduzeće "SET".


Izvor: rtrs.tv
Foto: rtrs.tv 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog