Svijet

Nije usvojen ruski nacrt rezolucije o Sjevernom toku

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija nije usvojio nacrt rezolucije o formiranju međunarodne nezavisne komisije za istragu sabotaže gasovoda Sjevernog toka 1 i 2, koji povezuju Rusiju i Njemačku, prenosi RIA novosti.

Za su glasali Rusija, Kina i Brazil, dok su ostale zemlje bile uzdržane. Za izglasavanje bilo koje rezolucije u SB UN potrebno je najmanje devet glasova članica SB UN bez veta Rusije, Kine, Francuske, Sjedinjenih Država ili Velike Britanije, podsjeća agencija Rojters.

Zamjenik kineskog izaslanika pri UN Geng Šuang rekao je da Peking vjeruje da eksplozije na gasovodima Sjeverni tok treba da budu istražene nepristrasno i da bi nalazi trebalo da budu objavljeni što je prije moguće.

„Ova zlonamjerna sabotaža ne tiče se samo bezbjednosti evropske infrastrukture, već i globalne, transnacionalne infrastrukture. Objektivna, nepristrasna i profesionalna istraga incidenta je u interesu svih zemalja, kako bi njeni nalazi mogli biti objavljeni što je prije moguće, a počinioci bili pozvani na odgovornost“, rekao je diplomata u obraćanju na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, prenosi Tas.

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski saopštio je da će Danska, Njemačka i Švedska morati da podnesu izvještaj UN o nalazima svojih istraga sabotaže na Sjevernom toku.

U nacrtu rezolucije se od generalnog sekretara UN traži da „stvori međunarodnu nezavisnu komisiju za sprovođenje sveobuhvatne, transparentne i nepristrasne istrage svih aspekata djela sabotaže, uključujući identifikaciju počinilaca, sponzora, organizatora i saučesnika“.

Generalni sekretar bi imao na raspolaganju 30 dana da podnese izvještaj Savjetu bezbjednosti o modalitetima za formiranje takve komisije. U septembru prošle godine došlo je do eksplozija na dva gasovoda kojima Rusija izvozi gas za Evropu - Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2. Njemačka, Danska i Švedska ne isključuju da je riječ o sabotaži, a istrage su još u toku. Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je incidente „očiglednim terorističkim napadom”, prenosi Tanjug.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog