Kultura

Годишња изложба радова студената Академије умјетности

Годишња изложба радова студената Студијског програма ликовних умјетности Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци биће отворена 8. јуна 2023. године у 20.00 часова.

Изложбена поставка обухватиће радове 105 студената са више од хиљаду радова из области цртежа, сликарства, графике, интермедијалне умјетности, графичког дизајна, методике ликовне културе и фотографије. Годишња изложба студентских радова Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци даје пресјек различитих умјетничких форми, метода и стратегија  дјеловања којима су се студенти бавили током цијеле академске године.

Двадесет и друга изложба добар је начин да Академија умјетности покаже таленат и креативност нове генерације младих умјетника, којима ће уручене награде бити мотивација за даљи рад и напредак. И ове године, од стране Академије умјетности биће награђени  аутори најбољих радова. Академија умјетности традиционално додјељује награду за Цртеж, награду за Сликарство, награду за Интермедијалну умјетност, награду за Графику, награду за Графички дизајн „Горан В. Јанковићˮ и награду за Фотографију.

Годишња изложба је важан догађај јер повезује кровне институције Републике Српске са Академијом умјетности Универзитета у Бањој Луци, будући да сви водећи музеји, галерије и културни центри формирају сопствене комисије које додјељују награде за најбоље ауторске радове студентима из наведених области. Институције и установе културе које додјељују награде су: Музеј савремене умјетности Републике Српске, Културни центар Бански двор, Галерија Удружења ,,Удас”, Центар за културу и образовање Лакташи, Галерија ,,Сретен Стојановићˮ Приједор, ЈУ Матични музеј Козаре Приједор, Завичајни музеј Градишка, Галерија ,,Вагонˮ, и агенција ,,New Momentˮ.



Изложба је постављена и може се погледати до 1. октобра на четири локације – зграда Академије умјетности и Ректората, у објекту иза зграде Академије умјетности, у просторијама Академије умјетности преко пута Филолошког факултета и на Филозофском факултету.

Студенти сликарства и интермедијалне умјетности отвориће и изложбу у Галерији ,,Вагонˮ 7. јуна и у Културном центру ,,Бански дворˮ 14. јуна 2023. године. Такође, ове године, у оквиру завршне изложбе, Академија ће сарађивати и са интернационалним сервисом за умјетничке сајмове ,,Follow artˮ.

 

Извор: unibl.org 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog