Zanimljivosti

Otvoren treći najveći viseći most u Evropi (FOTO/VIDEO)

Rumunske vlasti juče su i službeno za saobraćaj otvorlie viseći most preko Dunava koji je tako postao treći po veličini u Evropi.

Mediji u ovoj državi bavili su se i drugim detaljima mosta te je navedeno kako su tzv. sidreni kablovi teški oko 6.700 tona.

"Proizvela ih je japanska kompanija i imaju 120 godina garancija. Ukupna dužina korišćenih kablova je 80.000 kilometara što je dovoljno da dva puta okruže Zemlju", pojašnjava se.

Sa ukupnom dužinom od 1.975 metra, most Braila je najveći u Rumuniji i treći po veličini viseći most u Evropi. Ujedno, ovaj most će povezati Moldaviju sa istokom Rumunije i prema preliminarnim procenama njime će dnevno prolaziti 5.000 automobila.

Povodom otvaranja mosta oglasio se i ministar saobraćaja Ionel Scriosteanu koji se osvrnuo na detalje celog projekta.

"Most je projektovan da ima vek trajanja od 120 godina. Imaće centar za nadzor i kontrolu koji će trajno snimati stanje mosta. Postavljeno je preko 50 senzora na bitnim tačkama mosta. Kako bi se osigurala izdržljivost i visoka antikorozivna zaštita, vazduh na mostu će se isušivati, a relativna vlažnost će se održavati ispod 40 posto", pojasnio je ministar.

Takođe, ono što je zanimljivo, Rumuni u prvih pet godina neće plaćati putarinu prilikom prelaska ovog mosta.

Za gradnju ovog mosta iskorišćeno je 52.360 tona čelika kao i 297.000 tona betona. Kada je reč o ceni projekta, izgradnja visećeg mosta procenjena je na 485 miliona evra što obuhvata projektovanje i izgradnju mosta, prenosi klix.

Most Brailu ima četiri trake, trake za vanredne situacije kao i pješačke i biciklističke staze. Sa obe strane mosta izgrađena su i dva pristupna vijadukta dužine 110 metara.

 

Izvor: b92.net

 

Blog