Muzika i film

Nakon pet godina pauze večeras počinje 12. izdanje Demofesta (VIDEO)

Povratničko 12. izdanje "Demofesta", najvećeg festivala demo bendova u ovom dijelu Evrope, počinje večeras na tvrđavi Kastel, a banjalučka publika i gosti grada na Vrbasu imaće priliku na glavnoj i ljetnoj bini da pogledaju nastupe 19 demo bendova i čak 32 revijalna izvođača.

U izboru žirija, koji je radio u sastavu Branislav Predojević, novinar, Zoran Marković, reditelj, Branislav Bane Antović, producent, Zoe Kida, pjevačica, Brankica Janković, direktorica "Demofesta", na ovogodišnjem festivalu će nastupiti "Eho radar" (Prijedor/Banjaluka), "Fat Butlers" (Ljubljana), "Grefran" (Bihać), "Grizete" (Novi Sad), "LoM" (Koprivnica), "Melldown" (Banjaluka), MISH (Ljubljana), "Neki reperi" (Split), "Oxajo" (Beograd), "Pera Brada Potomak" (Beograd), "Razvigor" (Beograd), "Sin Seekas" (Senta),  "Skofja Loka" (Beograd), "Sky Hook" (Niš),  Sonja Agata Bišćan (Zagreb),  "Soulcase" (Rijeka), "The Restless Sea" (Labin) i  "vVrano" (Niš).

Po riječima organizatora, najveći broj prijava stigao je iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, potom Slovenije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Pomenuti žiri, iza kojeg je veliki posao, jer je nabrojanih 19 demo bendova izdvojio iz čak 358 prijavljenih, ujedno ocijenjivaće žive nastupe na festivalu, te odlučiti o pobjedniku.

Pobjednički bend, drugoplasirani i trećeplasirani osvojiće vrijedne nagrade.

"Demo bend koji ove godine postane pobjednik 'Demofesta' osvaja produkciju albuma u vrijednosti od 5.000 evra, drugoplasirani binsku opremu od 2.000 evra, dok trećeplasirani osvaja binsku opremu u vrijednosti od 1.000 evra.  Kao i svake, tako i ove godine, organizacija 'Demofesta' uručuje i nagradu 'Plavi bas' za najboljeg basistu na festivalu, po odabiru stručnog žirija", javili su organizatori "Demofesta".

Po staroj dobroj tradiciji, svako festivalsko veče počinje takmičarskim programom demo bendova, a pobjednik će biti poznat u subotu, finalne večeri festivala.

Nakon takmičarskog programa večeras na glavnoj bini nastupaju popularni britanski bend "Morcheeba", australijski muzičar i društveni aktivista Dub FX, te sinjska atrakcija i bivši pobjednik "Demofesta" M.O.R.T.

"Prvo festivalsko veče biće upotpunjeno bivšim šampionima, pobjednicima 'Demofesta' 2012. godine, sastavom M.O.R.T, koji ovoga puta s ponosom dolazi kao revijalni izvođač na mjesto koje ih je lansiralo u muzičku indrustriju", podsjetili su kratko organizatori "Demofesta".

Na ljetnoj pozornici večeras će se smjenjivati Đorđe, Hiljson Mandela, 3ozona, Sajsi Mc, Tam, Spejs Noksi X Kene Beri i Nihil.

Druge i treće večeri publika na Kastelu takođe će imati priliku da uživa u nastupima velikih imena.

"Prvi put na veliku binu 'Demofesta', ali i u Banjaluku, dolaze pioniri retroavangarde i industrijal roka, svjetska muzička atrakcija 'Laibach'", ističu organizatori "Demofesta" uz napomenu da je nastup "Laibaha" najavljen za sutra.

Uz zvijezde druge večeri "Demofesta", na glavnoj bini nastupiće i Roni Size, te Femi Kuti, dok će uporedo na ljetnoj bini prisutne zabavljati Vizelj, Sunshine, Koi Koi i Stereo Banana.

Završno, treće veče "Demofesta" u subotu neće biti ništa manje zanimljivo. Na glavnoj bini nastupaju Parov Stelar, Kiril Džajkovski i MKDSL.

"Nakon festivala kao što su 'Coachella' i 'Glastonbury', Parov Stelar stiže na 'Demofest'", rečenica je kojom su organizatori "Demofesta" najavili nastup austrijske zvijezde čiji se muzički stil zasniva na kombinaciji džeza, hausa, elektra i brejkbita.

Organizatori podsjećaju da je Džajkovski još jedan od povratnika na "Demofest".

"Jedan od zaštitnih simbola 'Demofesta' i kralj balkanskog brejkbit dab step zvuka, Kiril Džajkovski se sa ponosom vraća na dvanaesto izdanje festivala, gdje će pokušati podići već visoke koncertne standarde koje je gradio u proteklim godinama nastupanja na 'Demofestu'. Kastel će takođe biti mjesto rasplesane publike, a za to će se pobrinuti sjajna zvijezda u usponu, fantastični MKDSL", javljaju organizatori, dodajući da na ljetnoj bini posljednje večeri festivala nastupaju i Nipplepeople, Bojana V, Pocket Palma i Macha Ravel.

Kako na kraju ističu organizatori, bine koje će pored glavne i ljetne upotpuniti cjelokupni doživljaj "Demofesta" su "Karaoke" i takozvani Silent disco stage.

"U danima održavanja festivala, Banjaluka će takođe biti obogaćena raznim dnevnim dešavanjima u vidu panela, izložbi i konferencija, a sve to kako bi građanima i posjetiocima 'Demofesta' približili značaj jedne manifestacije kao što je ova te kako bi omogućili prostor za muzičko i kreativno stvaralaštvo mladih, a sve u cilju razvoja kreativne industrije Bosne i Hercegovine", zaključuju organizatori "Demofesta".

Demofest će trajati od večeras do subote, 22. jula, a cijena jednodnevne ulaznice je 25 KM, a trodnevne 60 KM.

Podsjećamo, prvo izdanje "Demofesta" održano je 2008, a jedanaesto 2018. godine. Ovogodišnje, dvanaesto izdanje festivala je jedno od najiščekivanijih jer stiže nakon čak pet godina pauze.


Izvor: nezavisne.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog