Region

Kako su Srbi postali Albanci (VIDEO)

Poznata dokumentarna emisija “Kvadratura kruga” na svom Jutjub kanalu objavila je 2018. godine video pod nazivom “Kako su Srbi postali Albanci”, misleći na Srbe koji žive u Republici Albaniji.

U Albaniji ima i danas još dosta naroda koji pamte da su nekad bili Srbi, pa nije tako čest slučaj da imaju i po dva imena i prezimena – jedno albansko, u javnosti, i drugo srpsko, koje koriste u međusobnoj komunikaciji. Tako je Zoran Đoković posato Gezim Gjoga na albanskom, a Kanto Đonović je Kanto Zefaj i tako dalje.

Iako su se albanizovali, srpski jezik, među sobom govore i odazivaju se na srpsko ime. U zvaničnim dokumentaima se navodi albansko ime i nikome ne smeju da pričaju da su Srbi. Još od 1934. do 1990 godine Srbima je bilo zabranjeno gotovo sve.

Srpska imena i prezimena, jezik, vera, kultura i istorija i pravo na školovanje na srpskom jeziku, a većina Srba je poalbanašena iliti albanizovana.

Oni Srbi koji nisu to hteli da prihvate bivali su hapšeni i odvođeni u zatvore. Tu politiku je nastavio albanski predsednik Enver Hodža. Tada sredinom 1930-ih Albaniju je napustilo 10.000 Srba.

Dok je deo albanskog naroda, uživao veća prava na KiM nego njihov ostatak u Albaniji, Srbima su istovremeno menjana imena, vera, jezik i tako su nestajali.

O svemu ovome ostala je samo živ reč koja se prenosi generacijama.

Tako je bilo nekada a kako je danas biti Srbin u Albaniji? To je istražila ekipa emisije "Kvadratura kruga".


 

Izvor: rts.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog