Svijet

Šolc poručio Nijemcima: Ove zime nema subvencija za struju

Njemački kancelar Olaf Šolc potvrdio je da država neće omogućiti subvencije za struju za industriju. Prema njegovim riječima, država ne može da priušti trajne subvencije na cijene električne energije.

"To bi bilo ekonomski pogrešno, fiskalno neispravno i sigurno bi stvorilo pogrešne podsticaje", navodi Šolc, koji je prije nekoliko dana poručio da je od subvencija važnije trajno sniziti cijenu električne energije.

Šolc je i ranije govorio o ovoj temi, pa je tako prije nekoliko mjeseci saopštio da je ključ za snižavanje cijena energije za njemačku industriju povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Ministar ekonomije Robert Habek smatra da bi smanjena cijena električne energije za industriju trebalo da važi u ograničenom vremenskom periodu za kompanije koje su posebno energetski intenzivne i koje su u velikoj mjeri izložene međunarodnoj konkurenciji.

Njemački industrijalci u više navrata su upozorili da su cijene električne energije previsoke u poređenju sa drugim zemljama, što njemačku tešku industriju stavlja u, kako se navodi, strukturno nepovoljan položaj u odnosu na druge proizvodne centre, kao što su Sjedinjene Američke Države i Kina, prenosi RT.

Nemačko ministarstvo privrede, na čelu sa Robertom Habekom, ranije je objavilo plan za subvencionisanu cijenu od šest centi po kilovat satu do 2030. godine, ali je ministarstvo finansija Šolcove koalicione vlade odustalo od šeme subvencija, uz obrazloženje da se ne uklapaju u budžet.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog