Svijet

Šef kineske diplomatije stiže u višednevnu posjetu Moskvi

Šef kineske diplomatije Vang Јi započinje danas četvorodnevnu posjetu Rusiji tokom koje će se razgovarati o produbljivanju uzajamnog političkog povjerenja i pripremi moguće posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Pekingu u oktobru.

Vang će se u Rusiji sastati sa sekretarom Savjeta za bezbjednost Nikolajem Patruševim i sa njim razgovarati o bezbjednosti, najavilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Takođe se očekuje da će ova posjeta postaviti temelje za Putinovu posjetu Pekingu povodom trećeg foruma inicijative Pojas i put, a na poziv kineskog predsjednika Si Đinpinga.

Putin je učestvovao na prva dva foruma Pojas i Put 2017. i 2019. godine

Kako najavljuje TAS, Vang će razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim o rješavanju ukrajinske krize, pitanjima bezbjednosti u Azijsko-pacifičkom regionu i drugim vidovima bilateralne saradnje.

Posebna pažnja biće posvećena jačanju saradnje na međunarodnoj sceni i koordinisanom radu u Ujedinjenim nacijama, BRIKS-u, G20 i APEK-u, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Uoči dolaska u Moskvu, Vang je na Malti imao "konstruktivne" razgovore sa savjetnikom Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost.

 

Izvor: tanjug

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog