Svijet

Trudo se izvinio zbog aplauza nacističkom veteranu u kanadskom parlamentu

Kanadski premijer Džastin Trudo juče se izvinio zbog toga što je predsednik Donjeg doma u kanadskom parlamentu pozdravio ukrajinskog nacističkog veterana kao heroja tokom sednice kojoj je prisustvovao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Trudo je rekao da mu je posebno žao zbog neprijatne situacije u kojoj se zbog toga našao Zelenski, prenosi Rojters. „To je bila greška koja je duboko osramotila parlament i Kanadu”, kazao je on.

Trudo je dodao da svi koji su se zatekli na toj sednici i aplaudirali duboko žale zbog toga, iako su to učinili nesvesni konteksta. Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota podneo je juče ostavku, nakon skandala sa odavanjem počasti Ukrajincu koji je u Drugom svetskom ratu bio pripadnik Š jedinice.

Neposredno nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održao govor u Donjem domu u petak, poslanici kanadskog parlamenta su ovacijama pozdravili Jaroslava Hunku (98), koga je Rota predstavio kao ratnog heroja i borca za nezavisnost Ukrajine.

Kasnije je objavljeno da je Prva ukrajinska divizija u kojoj se Hunka borio takođe bila poznata kao 14. Vafen-Š divizija „Galicija”, dobrovoljačka jedinica, koja je bila pod komandom nacista, prenosi Tanjug.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog