Svijet

Zapadni mediji objavili snimke kako se ukrajinski vojnici predaju

Američkog novinara Klejtona Morisa, ratnog izveštača, iznenadili su snimci iz zone ratnih sukoba na kojima se vidi kako se vojnici Oružanih snaga Ukrajine predaju. Svoje mišljenje je podelio na Jutjub kanalu:

„Ukrajinska vojska polaže oružje i predaje se ruskim trupama. Ovo je neverovatno – zaista, zapadni mediji neće želeti da ovo vide i objave“, rekao je on.

Ipak, snimci su procurili u javnost, slika o ukrajinskim uspesima je uzdrmana.

Kako je primetio novinar, komandanti Oružanih snaga Ukrajine mogu da budu streljani zbog odbijanja da idu u borbu, dok se ruska strana pravilno odnosi prema ratnim zarobljenicima, zbog čega se ukrajinski vojnici masovno predaju neprijatelju.

Saznanja su za mnoge šokantna. Naročito da ti snimci nisu novi i da je predaja „učestala pojava“. Na društvenim mrežama snimci su postali viralni i otvorili veliku debatu – ko to skriva od javnosti i zašto.

Na pitanje o broju vojnika koji se predaju, Moris je odgovorio:

„Ne znam tačno, ali je masovno... mnogo njih.

„Sve ovo se dešava u pozadini nedostatka vojne snage, pa čak i žene počinju da se regrutuju u Ukrajini, dodao je Moris.

Sve je počelo kada je ruska vojska obelodanila snimak predaje grupe vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Svatovskog. Sredinom jula, šef zaporožskog javnog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov pozvao je ukrajinske vojnike koji žele da spasu svoje živote da odu na specijalnu humanitarnu frekvenciju 149.200 pod pozivnim znakom „Volga“.

Prema tvrdnjama Klejtona Morisa odziv je veliki. Iznenađenje na zapadu, takođe veliko. https://t.me/rian_ru/215663

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog