Kultura

Ранко Прерадовић добитник награде „Ђуро Дамјановић“ за књигу "Мастиљара стара"

На конкурс за награду "Ђуро Дамјановић", Удружења књижевника Републике Српске - Подружница Бањалука, а која се додјељује за најбољу књигу (роман, збирка кратких прича, поезија) објављену на српском језику у претходној години, пристигло је 28 књижевних остварења.

Након што је прочитао све (неке и више пута) престигле књиге стручни жири у саставу: професор и књижевник др Ђорђе Вуковић (предсједник жирија) и књижевници Милан Ракуљ и Радмило Радовановић донио је једногласну одлуку да је овогодишњи добитник награде „Ђуро Дамјановић“ истакнути српски књижевник Ранко Прерадовић за књигу „МАСТИЉАРА СТАРА“, саопштило је Удружење књижевника Републике Српске.

"Песник Ранко Прерадовић је песник", записао је својевремено Ђуро Дамјановић у рецензији за књигу "Луднички врт" (2000).

Ова реченица била је мото и књижевнику Мирку Вуковићу када је писао обиман предговор за изабрана дјела у четири тома Ранка Прерадовића Деде, објављена поводом педесет година његовог књижевног стваралаштва.

Прерадовићева нова пјесничка књига "Мастиљара стара", појавила се прошле године, као увод у овогодишњу прославу шест деценија изузетно плодног књижевног рада,  и с обзиром на оно што се налази између корица ове књиге можемо без ограда рећи да запис Ђуре Дамјановића и даље не губи на актуелности.

Ушушкан у аутобиографске елементе, Прерадовић и у овој књизи пјева о смислу лете и пада и слути весео крај, доказујући да и у позним годинама није изгубио луцидност и пјесничку свјежину.

Можда се на први поглед чини да је Прерадовићева "Мастиљара стара", већ по свом изласку била предодређена за награду која носи Ђурино име, тим прије што пјева о језеру мастила које су, између осталог, заједно излијевали он и онај по којем награда носи име, али и неки други знаменити писци.

Но, у стварности није било тако, јер све набројано није жирију посао учинило лакшим, него напротив још тежим. Стога, да је којим случајем награђена књига Берислава Благојевића, Славице Гароња, Далибора Пејића или било којег другог аутора из ужег избора, чланови жирија се не би огријешили, јер су у питању заиста биле нијансе.

Оно што је пресудило, уз неоспоран квалитет "Мастиљаре старе", било је свеукупно књижевно стваралаштво овогодишњег лауреата тако да је жири додијеливши награду "Ђуро Дамјановић" за књигу "Мастиљара стара", хтио то или не, у исто вријеме додијелио и награду за животно дјело Ранку Прерадовићу Деди, стоји у саопштењу Удружења књижевника Републике Српске.

Мислимо да би овим избором и Ђуро Дамјановић био задовољан.

Награда ће добитнику бити уручена 15. новембра у Вијећници Културног центра Баснки двор.

 

Фото: Императив

Фронтал

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog