Društvo

Kako zaštititi svoje podatke na aplikacijama za upoznavanje: Na internetu nesvjesno dijelite podatke o kartici i zdravstveno stanje (FOTO)

Milioni ljudi širom svijeta svakodnevno koriste aplikacije za upoznavanje. Načini traženja srodnih duša odavno su se iz offline preselili u online zonu, a to često sa sobom donosi i brojne izazove i probleme. Naizgled zabava i nada za pronalazak partnera može vas koštati i novca, i privatnosti, ali i informacija o vašem zdravlju.

Igor Panić (24) diplomirani pravnik pozabavio se ovim pitanjem i građanima, a posebno mladim korisnicima mreža pripremio niz savjeta kako sačuvati svoje podatke na internetu.

Projekat Zaštita podataka na aplikacijama za upoznavanje je akcioni plan u okviru Humanity in Action Mapping Democracy Fellowshipa 2023. koji ima cilj da kroz interaktivnu radionicu – predavnaje, istraživanje i debatovanje, podigne svijest mladih o opasnostima koje ove aplikacije mogu nositi sa sobom, kao i načine na koje mogu zaštiti svoju privatnost u online prostoru i pored aplikacija za upoznavanje. Tako je nedavno u prostorijama Startup studija u Sarajevu održana  dvosatna radionica na temu zaštite podataka na aplikacijama za upoznavanje, na kojoj je učestvovalo desetine mladih (od 18 do 25 godina) sa prostora cijele Bosne i Hercegovine.  Sama radionica se odvijala u tri faze – predavanju o funkcionisanju algoritma aplikacija za upoznavanje, istraživanje pojedinačnih slučajeva kompromitacije podataka korisnika/ca i na kraju debate na temu Zaštita podataka na aplikacijama za upoznavanje: Za i Protiv.

Prezentacija projekta, provedena je, pored ostalog, na osnovu informacija koje aplikacije za upoznavanje prikupljaju od svojih korisnika/ca. Svi/e učesnici/e su iskazali/e veliki interes za ovu temu kroz postavljanje različitih pitanja o temi, povlačenje paralela sa zaštitom podataka na društvenim mrežama, kao i razmijeni ličnih iskustava u online prostoru.

„Ideja o projektu nastala je početkom 2023. godine nakon što su pojedine aplikacije za upoznavanje u posljednih nekoliko godina, bez prvobitne saglasnosti, objavljivale senzitivne i lične informacije svojih korisnika/ca. Zabrinjavajuće zvuči i činjenica da prema nekim istraživanjima u periodu od 2019. do 2021. godine čak šest od devet aplikacija za upoznavanje nije unaprijedilo sistem zaštite podataka svojih korisnika/ca. Pored toga, primjetno je da se u medijskom prostoru u Bosni i Hercegovini skoro uopšte ne govori o zaštiti ličnih podataka u online prostoru, uključujući i aplikacije za upoznavanje“, kaže Igor Panić, autor projekta.


Panić kaže da aplikacije skupljaju brojne podatke koji nisu neophodni za rad same platforme. Među tim podacima su i:

•    Stalna lokacija, osim ako lokacijske usluge nisu drugačije podešene;
•    Sadržaj na uređaju putem kolačića, ukoliko su vaše društvene mreže povezane sa aplikacijom, kao i potencijalno osjetljiv sadržaj;
•    Načini plaćanja, ukoliko ste koristili free trial ili premium verziju;
•    Kontakt informacije (broj telefona, e-mail);
•    Aplikacije mogu takođe prikupljati i informacije o zdravstvenom stanju svojih korisnika/ca.


Ovaj mladi pravnik i volonter ima i savjete kako se zaštititi, stoga preporučuje da preventivno podesite podešavanja kako bi vaš boravak na aplikacijama za upoznavanje bilo što sigurniji. Zato se prije upotrebe aplikacije trebate voditi ovim pravilima:

•    Lokacijske usluge podesiti samo na privremeno korištenje lokacije „Use location while using the app“, umjesto stalnog pristupa lokaciji;
•    Ne unositi podatke platne kartice čak ni free trial za premium verziju. Na ovaj način može doći do zloupotrebe vaše kartice iako je free trial prekinut na vrijeme;
•    Ne unositi bespotrebne ili trivijalne podatke o sebi kao što su hobiji, muzika, i slično; uz to i ne unosite osjetljive zdravstvene podatke - o eventualnom zdravstvenom stanju biste trebali razgovarati sa (potencijalnim/nom) partnerom/icom uživo;
•    Ne povezivati svoje naloge na društvenim mrežama, kao Spotify ili Instagram ili bilo koji drugi nalog sa dating aplikacijama.
•    Pri aktivaciji/reinstalaciji aplikacije koristiti VPN (poželjno IP adresu iz zemlje članice EU ili Schengena) kako bi kolačićima onemogućili pristup ostalim podacima o vama – taster: odbij sve kolačiće/reject all cookies.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog