Muzika i film

Bitlsi objavili svoju posljednju pjesmu "Now And Then" (VIDEO)

Najuticajniji rok i pop sastav svih vremena Bitlsi (Beatles) objavio je juče svoju posljednju pjesmu "Now And Then", nastalu na osnovu starog demo snimka DŽona Lenona (1940-1980).

- Eto, DŽonov glas, kristalno čist. Prilično je emotivno. Svi sviramo ovdje, i to je istinski snimak Bitlsa. Mislim da je uzbudljivo u 2023. godini raditi muziku Bitlsa i objaviti novu pjesmu koju javnost nije čula - poručio je Pol Makartni.

Lenonov sin Šon Ono Lenon je istakao da je nevjerovatno dirljivo čuti četvoricu liverpulskih Buba zajedno, svih ovih godina od kako je njegov otac otišao.

- To je posljednja pjesma koju su moj otac, Pol, DŽordž i Ringo uradili zajedno. To je kao vremenska kapsula i osećaj je kao da je tako i trebalo da bude - ocijenio je Ono Lenon.

Pjesmu je Lenon komponovao i snimio još sedamdesetih kao demo pjevajući i prateći se klavirom, a sada su je dovršili basista Makartni i bubnjar Ringo Star, uz pomoć ranijeg doprinosa gitariste DŽordža Harisona (1943-2001).

Nakon raspada Bitlsa 1970. godine, i smrti Lenona, Makartni, Harison i Star su okupili 1994. godine za dokumentarnu seriju i albume "Anthology 1,2,3", na kojima su brojnim neobjavljenim arhivskim snimcima dodali nove pjesme "Real Love" i "Free As a Bird".



Pjesme su nastale kao stari Lenonovi demo snimci, koje su trojica Bitlsa doradili za "Anthology" projekat, dok se od treće "Now And Then" tada odustalo zbog tehničkih ograničenja snimka.



Za potrebe dokumentarne serije o Bitlsima "Get Back" (2021) reditelj Piter DŽekson i njegov tim su upotrijebili novu tehnologiju razdvajanja zvuka, što je otvorilo mogućnost da se sada ipak završi rad na "Now And Then".

- Pol i Ringo su se 2022. godine spremili da dovrše pjesmu. Pored DŽonovog glasa, 'Now And Then' uključuje električnu i akustičnu gitaru koju je 1995. snimio DŽordž, novu bubnjarsku dionicu Ringa, kao i bas, gitaru i klavir Pola - saopštili su Bitlsi.

Kako je navedeno, Makartnijevo sviranje klavira se poklapa sa Lenonovim, a basista je dodao i slajd gitaru nadahnut Harisonovim načinom sviranja, dok su basista i bubnjar dodali i prateće glasove.

DŽajls Martin, sin producenta Bitlsa DŽordža Martina, je sa Makartnijem i Benom Fosterom napisao aranžmane za gudače, a u snimak su ubačeni i prateći glasovi iz pesama Bitlsa "Here, There And Everywhere", "Eleanor Rigby" i "Because". Producenti "Now And Then" su DŽajls Martin i Makartni.

- Ovo je nešto najbliže tome kao da imamo DŽona u istoj prostoriji, tako da je bilo vrlo emotivno za sve nas - poručio je Star.

Harisonova udovica Olivija Harison je podsjetila da je njen suprug nakon nekoliko dana u studiju 1995. godine smatrao da su tehničke poteškoće nepremostive i tada zaključio da je nemoguće postići sa snimkom odgovarajući standard.

- Da je (DŽordž) ovdje danas sigurno bi se punog srca pridružio Polu i Ringu da završi snimanje 'Now And Then' - poručila je Harison, u svoje i ime sina Danija Harisona.

"Now And Then" je pored jutjuba i digitalnih platformi danas objavljena i kao singl sa dvostrukom a stranom, zajedno sa "Love Me Do", prvom objavljenom pesmom Bitlsa 1962. godine. "Now And Then" će se naći i na reizdanju čuvene kompilacije "The Red Album" i "The Blue Album" iz sedamdesetih godina, koja će se pojaviti 10. novembra.

 

Izvor: tanjug 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog