Republika Srpska

Vidović: Srpska bilježi pad prihoda i trpi zbog sankcija, ali redovno izmiruje obaveze

Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske, prezentujući Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Srpske u periodu 1. januar – 30. jun 2023. godine kazala je kako su planirani prihodi i primici u ovom periodu manji za osam odsto od planiranih, te da iznose 2,47 milijardi KM, da Srpska trpi finansijske posljedice zbog sankcija, ali da sve svoje obaveze redovno ispunjava.

Ona je tokom uvodene riječi kazala da je Srpska ostvarila poreske prihode, od 1,833 milijarde KM.

"Direktni porezi su ostvareni sa 1,032 milijarde maraka (osam odsto više od planiranog), a u sklopu njih imamo više vrsta poreza. Pad prihoda je zabilježen u doprinosima za PIO i porez na imovinu. Kada su u pitanju indirektni porezi, za šest mjeseci je ostvareno 801,9 miliona KM ili 16 odsto manje nego što je planirano. Neporeski prihodi su ostvareni od 145,9 miliona ili sedam odsto manje u odnosu na planirane", kazala je Vidovićeva.

Pad se, kako je navela, bilježi i kada je riječ o primicima od finansijske imovine, a u prvoj polovini ove godine oni iznosili su 46,6 miliona KM.

"To su rate koje nama plaćaju putevi, auto-putevi i svi drugi koji uzimaju međunarodne kredite, a to se vraća iz indirektnih poreza", rekla je Vidovićeva.

Prema Konsolidovanom izvještaju, primici od zaduženja zaključno za junom, iznose 425,3 miliona KM.

"Ako ovo sve saberemo, dobićemo da su ukupni konsolidovani prihodi i primici za prvo polugodište ove godine 2,663 milijardi KM", dodala je resorna ministarska.

Kada se posmatra rashodovna strana budžeta od januara do juna, rashodi i izdaci su iznosili 2,631 milijardi KM što je dva odsto manje od planiranih.

Na njih se odnose rashodi za lična primanja, koji iznose 551,8 miliona KM (tri odsto manje u odnosu na plan), zatim rashodi po osnovu korišćenje roba i usluga 63,6 miliona, rashodi finansiranja su 61,3 miliona ili 46 odsto manje u odnosu na planirani budžet.

"Za subvencije iz budžeta u tom periodu je isplaćeno 50,4 miliona KM ili 57 odsto manje od budžetskog plana. Za grantove je isplaćeno 59 miliona maraka ili dva odsto više od plana, doznake na ime socijalne zaštite isplaćene su u iznosu od 169,3 miliona ili osam odsto manje na plan", rekla je Vidovićeva.

Dodala je kako su doznake za penzije veće od planiranih.

"Isplata za penzije je iznosila 804,4 miliona maraka i veća je za četiri odsto od onoga što smo planirali. Transferi iz budžeta su manji za 28 odsto u odnosu na plan i iznosili su 150 miliona KM", poručila je ona.

Izdaci za otplatu dugova u prvoj polovini ove godine iznosili su 654,8 miliona KM i veći za 42 odsto od planiranih.

Ako se ovo sve sabere na rashodovnoj strani dobićemo da su ukupni rashodi i izdaci u budžetu iznosili 2,786 milijardi KM.

"Za ino-dugove je isplaćeno 529,4 miliona KM, za unutrašnji dug 186,5 miliona i investicije su iznosile 35,5 miliona KM. Stanje svih budžetskih računa na dan 30. jun bio je 294,7 miliona KM", naglasila je Vidovićeva uz poruku da su u ovom periodu isplate išle po prioritetima, a da su sve plate, penzije i ostale obaveze bile uredno isplaćivanje.

"Naša otplata za kratkoročne i dugoročne kredite iznosila je 715 miliona KM, a da je zaduženje bilo 425 miliona KM, što znači da smo u ovom periodu otplatili 290 miliona KM više nego što smo se zadužili. Imali smo u ovom periodu jednu malo veću otplatu za bečke obveznice, na šta smo računali", istakla je Vidovićeva.

Ona je tokom obraćanja u NS RS kazala da zbog sankcija Srpska trpi posljedice.

"Mi smo pod malo žešćim sankcijama, a ne tihim kad su u pitanju finansijska tržišta. Dokaz je da kad smo isplatili sredstva za bečke obveznice, a to je bilo pet dana prije roka, dobili smo od Bečke banke sfivt da su sredstva uplaćena, da bi već u ponedjeljak dobili od iste banke obavještenje da će nam sredstva biti vraćena jer eto zaboga otkud da su sredstva da su došla sa Nove banke, a ne UniCredita. Mi smo onda stupili u akciju da to spriječimo, jer je to bio povod da dok se sve vrati da oni kažu kako mi kasnimo sa isplatom. Sve dokumente smo im onda poslali, a kad su dobili sve, onda su rekli da je sve ok. Eto sa kakvim licemjernim stavovima se suočavamo", navela je Vidovićeva.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog