Region

Orban: Dok ne uđe u Evropsku uniju, Srbija ima pravo da sjedi na dvije stolice

Premijer Mađarske Viktor Orban je, govoreći o proširenju Evropske unije, rekao da je Mađarska proširenje uvijek posmatrala kao mogućnost, a da EU ne može da se odluči kako sa zapadnim Balkanom i da ako pogledamo reforme u EU, onda ni do 2040. neće biti proširenja.

Iako bi sporazum Srbije o slobodnoj trgovini sa Kinom „bio nespojiv sa članstvom u EU, Srbi imaju pravo da sjede na dvije stolice“, naveo je Orban.

Viktor Orban je, na konferenciji predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope u Budimpešti, govorio o proširenju Evropske unije.

Kako je naveo, Evropska unija ne može da se odluči kako će sa Zapadnim Balkanom, a da je Mađarska proširenje uvijek posmatrala kao mogućnost.

„Postoji grupacija u Evropskoj uniji koja proširenje posmatra kao problem. Dinamičnost, rast, snaga dolaze iz zemalja koje su kasnije primljene u EU“, istakao je Orban, prenosi RTS.

Dodao je da je za Mađarsku proširenje Evropske unije nešto što se mora uraditi.

„Ako mi ovaj region Jugoistočne Evrope ne integrišemo, drugi će to željeti. Pošto nismo primili Srbiju i drugi su se javili, pa sada imaju ugovore sa Kinom“, naveo je mađarski premijer.

Iako bi sporazum Srbije o slobodnoj trgovini sa Kinom „bio nespojiv sa članstvom u EU, Srbi imaju pravo da sjede na dvije stolice“, naveo je Orban i istakao da je to „način da se EU podstakne na akciju“.

Ocijenio je i da rat u Ukrajini utiče na nesigurnost Evropske unije o proširenju.

„Ako pogledamo reforme u EU, onda ni do 2040. neće biti proširenja“

Govorio je i o najavljenim reformama u Briselu koje bi omogućile proširenje Unije.

„Svakodnevno se susrećem sa lukavstvom u Briselu. Deset je kandidata, kažu, sa 36 država ne možemo da funkcionišemo. Zato prvo treba sprovesti unutrašnje reforme EU, pa onda proširenje, navode u Briselu. Ako pogledamo reforme u EU, onda ni do 2040. neće biti proširenja“, istakao je Orban.

Ocijenio je da nisu potrebne reforme u Evropskoj uniji da bi najspremnije države bile primljene.

„Unutrašnje reforme svaka članica želi da iskoristi za svoje interese. Pitanje proširenja, pitanje je i dvije politike u EU, centralizacije ili decentralizacije“, poručio je Orban.

Dodao je da Mađarska podržava dokument Evropske komisije da države kandidati dobiju benefite.

„Može se obezbijediti slobodno kretanje robe, ljudi, usluga. To je politika realne integracije prije pridruživanja. Podržavam prijedlog komisije o dvije milijarde bespovratne pomoći i četiri milijarde evra povoljnih kredita za Zapadni Balkan“, naglasio je Orban.

Poručio je da je Mađarska spremna da podrži evropske integracije Zapadnog Balkana.

„Mi Mađari smo spremni da za integracije Zapadnog Balkana uplatimo koliko treba. Možete da računate na nas da se region Jugoistočne Evrope što pre učlani“, naveo je Viktor Orban.

 

Izvor: tanjug
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog