Region

Hrvatski diplomata protjeran iz Srbije zbog špijunaže

Prvi sekretar Ambasade Republike Hrvatske Hrvoje Šnajder protjeran je iz Srbije zbog špijunaže.

U pitanju je dokumentovana špijunaža i vrbovanje za hrvatsku službu što znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose zbog čega je proglašen personom non grata.

Kako saznajemo, zbog ovakve politike Srbije se u zapadnim moćnim krugovima insistiralo na smeni Aleksandra Vulina na mestu šefa BIA, saznaje Sputnjik.

Povodom ovog slučaja reagovao je i zvanični Zagreb.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da je iznenađen odlukom srpskih vlasti, dok ambasador Hrvatske u Beogradu Hidajet Biščević nije otkrio zbog čega je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo Šnajdera personom non grata.

„To je materija koju ne želim da komentarišem, nije nešto u šta bih se ja sada upuštao, kao što bi Englezi rekli „nou koment““, izjavio je Biščević za hrvatske medije. „I da znam što je uradio, ne bih smio reći, ne mogu da ulazim u detalje jer je to van mog djelokruga. Bez komentara”, dodao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije donijelo odluku danas

Ranije sinoć Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije saopštilo je da je 20. novembra 2023. godine donelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata.

Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je saopštilo da žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog