Svijet

„Militari voč": opkoljena ukrajinska elitna 47. mehanizovana brigada kod Avdejevke

Elitna 47. mehanizovana brigada ukrajinske vojske, raspoređena u gradu Avdejevka, opkoljena je i uskoro će ostati bez municije, tvrde ukrajinski i zapadni izvori, prenosi časopis "Militari voč".

List "Tajms" je pokušaje brigade da zaustavi napredovanje ruskih snaga u Avdejevki nedavno nazvao "očajničkim". Kolaps ukrajinskih snaga sada se čini neizbežnim, a Rusi bi na ovom delu fronta mogli da pobede i pre početka novogodišnjih praznika.

U ovu brigadu raspoređen je veliki deo vojnog naoružanja koje je stiglo sa Zapada. Njen tenkovski bataljon je opremljen nemačkim tenkovima "leopard 2A6", mehanizovani pešadijski bataljoni američkim oklopnim vozilima "bredli", a prvi samohodni artiljerijski bataljon američkim haubicama M109.

Ova brigada je na početku ukrajinske ofanzive u junu pretrpela velike gubitke, što je nateralo vojne analitičare da revidiraju pretpostavke o superiornosti zapadnog naoružanja, posebno "leoparda" i "bredlija".

Vojnik iz 47. brigade, koji se predstavio kao narednik Danilo, prošle nedelje je opisao situaciju kao tešku priznajući da više nemaju ni dovoljno municije. "Tokom leta imali smo neuporedivo više municije, koja je bila mnogo boljeg kvaliteta."

"Sada dobijamo samo 15 granata za tri dana. Otvaramo vatru tek kada situacija postane kritična, kaže Danilo. Municija proizvedena u evropskim državama često je lošeg kvaliteta. Naoružanje i municija iz sovjetske ere, ili ono proizvedeno u SAD, neuporedivo je bolje.

Nedostatak opreme i municije u ukrajinskoj vojsci naglo podriva njihove borbene sposobnosti. Za razliku od ukrajinskih, ruske snage su neuporedivo bolje opremljene i bolje naoružane, što im omogućava intenzivno gađanje ukrajinskih položaja.

I zapadni i ruski izvori ističu da Ukrajina ima ozbiljnih problema sa obukom, zbog čega se gubici u "običnim" jedinicama kreću i do 80 ili čak 90 odsto, dok se životni vek vojnika na liniji fronta obično meri satima, prenosi RT.

Kada su 10. decembra ruske snage počele sa masovnim napadima na Avdejevku, ukrajinske oružane snage su saopštile: "Neprijatelj je juče, uz podršku oklopnih vozila u pravcu Avdejevke i Marjinke, počeo masovne juriše. Status 47. brigade ima potencijal da odigra odlučujuću ulogu na ovom delu fronta, što može da ima značajne implikacije na šire ratne napore."

Neizbežni kolaps fronta oko Avdejevke i gubitak borbene sposobnosti elitne 47. brigade, mogao bi imati razorne posledice po čitavu ukrajinsku vojsku, zaključuje "Militari voč".

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog