Svijet

Sud u Koloradu isključio Trampa iz izborne trke 2024.

Tijesnom većinom Vrhovni sud Kolorada bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu zabranio je da se takmiči na predsjedničkim izborima naredne godine u toj saveznoj američkoj državi. Odluka ne obavezuje druge države.

Navodeći pobunu protiv institucija kao razlog Visoki sud Kolorada je sa četiri glasa "za" i tri glasa "protiv" donio odluku da Donald Tramp neće moći da se kandiduje za saveznu funkciju u ovoj državi na izborima naredne godine.

To znači da se bivši predsjednik neće naći na glasačkom listuću na predsjedničkim izborima u Koloradu i neće moći da računa na elektorske glasove ove države.

Pobunom protiv institucija smatra se upad pristalica Donalda Trampa u zgradu Kongresa na Kapitol hilu 6. januara 2024. godine.

To je prvi put u istoriji da se koristi Odeljak 3, 14. amandmana Ustava SAD za diskvalifikaciju predsjedničkog kandidata.

Slično je pokušano u državama Nju Hempšir, Minesota i Mičigen, ali bez uspeha.

Kolorado je na prošlim izborima imao deset elektorskih glasova na koje Tramp ne bi mogao da računa. Za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova.

Trampov tim najavio je žalbu na ovu odluku, navodeći da su odluku donijele sudije koje je postavila Demokratska partija.

Sudije su u svojoj presudi napisale: Do ove odluke nismo došli olako. Svjesni smo veličine i težine pitanja koja su sada pred nama. Takođe smo svjesni naše časne dužnosti da primjenjujemo zakon, bez straha ili naklonosti i bez uticaja javnosti na odluke koje zakon nalaže da donesemo.

Ova odluka je preinačila prethodnu odluku nižeg suda u Koloradu koji je ranije presudio da se 14. amandman ne odnosi na predsjednike, jer ih ne spominje eksplicitno.

Odluka Vrhovnog suda Kolorada stupa na snagu 4. januara 2024. uoči isteka roka za štampanje listića za preliminarne izbore u toj državi.

Republikanski poslanici osudili su tu odluku, uključujući i predsjednika Predstavničkog doma Majka DŽonsona, koji ju je nazvao "tanko prikrivenim partijskim napadom".

- Bez obzira na političko opredjeljenje, svakom građaninu registrovanom za glasanje ne treba uskratiti pravo da podrži našeg bivšeg predsjednika koji je vodeći u svakoj anketi republikanskih predizbora - rekao je DŽonson.

Trampovi republikanski rivali takođe su osudili ovu odluku suda, a Vivek Ramasvami je najavio da će povući svoje ime sa glasačkih listića na preliminarnim izborima Republikanske partije ukoliko Trampovog imena ne bude na njima.

Na predizbornom događaju u Ajovi u utorak uveče, Tramp se nije osvrnuo na presudu. Ali u imejlu za prikupljanje sredstava koju je njegova kampanja poslala pristalicama kaže se "ovako se rađaju diktature".

Republikanska partija Kolorado je takođe odgovorila, rekavši da će se povući iz primarnog izbornog procesa u državi ako se presuda opstane.

Sud u Koloradu ovom odlukom kaznio je bivšeg predsjednika zbog upada njegovih pristalica u zgradu Kongresa na Kapitol hilu 6. januara 2021. godine. Oni su se tada pobunili slijedeći tvrdnje bivšeg predsednika i njegovog štaba da su izbori pokradeni.

Trampovi advokati su na suđenju tvrdili da Tramp nije imao veze sa pobunom i nasiljem koje ju je pratilo, ali se sud sa time nije složio navodeći "da su Trampove poruke pozivale njegove sljedbenike na borbu i da su oni tu borbu i sproveli".

 

Izvor: rts.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog