Svijet

Fico: Staviću veto na stupanje Ukrajine u NATO

Blokiraću ulazak Ukrajine u NATO, jer bi to moglo da dovede do početka Trećeg svjetskog rata, izjavio je slovački premijer Robert Fico u intervju listu InfoVojna.

- Rekli smo prije izbora da će za nas biti problem članstvo Ukrajine u NATO-u, to sam rekao i na sastanku sa Stoltenbergom (generalnim sekretarom NATO-a). Da ne bude nekog iznenađenja, govorim u ime partije koja čini većinu u vladi Slovačke, nećemo se složiti sa članstvom Ukrajine u NATO, jer će to biti početak Trećeg svjetskog rata... Vjerujem da se to nikada neće dogoditi. Sve dok budem imao priliku da utičem na slovačku političku scenu, koristiću pravo veta na takvu odluku - rekao je Fico.

On je takođe napomenuo da će proći godine pre nego što Ukrajina uđe u Evropsku uniju, sada nije spremna za to.

- Kada je u svojstvu političke podrške Ukrajini bilo potrebno napraviti ovako prejcenjen politički gest, tada nisam imao problema sa tim. I pre parlamentarnih izbora sam govorio: ako Evropska unija želi da prihvati Ukrajinu, to nije problem za nas, ali mora da ispuni sve uslove - istakao je Fico.

Na samitu EU 14. decembra odlučeno je da se započnu pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom o njihovom budućem članstvu u Evropskoj uniji.

 

Izvor: sputniknews.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog