Svijet

Tramp skinut sa glasačkog listića i u državi Mejn

Poslije Kolorada, ime Donalda Trampa skinuto je sa glasačkog listića i u državi Mejn.

Državna sekretarka države Mejn Šejna Belouz uklonila je Donalda Trampa sa predsjedničkih izbora u toj državi prema klauzuli o pobuni u Američkom ustavu. Odluka je usledila poslije decembarske presude Vrhovnog suda u Koloradu kojom je Trampa izbacio sa glasačkih listića.

Odluka je uslijedila poslije nedavne presude Vrhovnog suda u Koloradu kojom je Trampa izbacio sa glasačkih listića.

Odluke povećavaju pritisak na Vrhovni sud.

U presudi na 34 stranice navodi se da Tramp mora biti uklonjen sa glasačkih listića u Mejnu zbog 14. amandmana na Ustav SAD - koji zabranjuje bilo kome da obavlja funkciju ko je "učestvovao u pobuni".

Belouz kaže da je Tramp "tokom nekoliko mjeseci, a kulminiralo je 6. januara 2021. godine, koristio lažnu priču o izbornoj prevari da rasplamsa svoje pristalice i usmjeri ih na Kapitol".

Dodala je da je njena dužnost da poštuje izborne zakone u svojoj državi i da se nada da će "Vrhovni sud riješiti ovo pitanje širom zemlje".

- Imam na umu da nijedan državni sekretar nikada nije lišio predsjedničkog kandidata glasačkih listića na osnovu trećeg odjeljka 14. amandmana. Ali takođe imam na umu da nijedan predsjednički kandidat nikada ranije nije učestvovao u pobuni - navela je u obrazloženju.

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog