Kultura

Сјећање на писца из Голеша

Тог зимског дана 2009. године Ђуро Дамјановић је, као и сваког претходног, пјешачио од Голеша до Бањалуке, од Бањалуке до Голеша, кроз сметове снијега, прелазећи 15 километара свакодневно. Ипак, тог 25. фебруара није стигао до куће, умро је у снијегу на само пар корака од родног огњишта.

Овај велики бањалучки књижевник, који је писао о свом родном крају змијањском селу, о својим земљацима и њиховом тешком животу преминуо је 25. фебруара прије 15 година тамо гдје је и рођен, у Голешима.

Вољели су Бањалучани Ђуру Дамјановића, вољели су га и студенти, био је посебан човјек, ванредног духа, а свом граду је оставио богато књижевно дјело, које тренутно пропада у Голешима. Његова писаћа машина и данас је на истом мјесту гдје ју је Ђуро оставио, рукописи су разбацани на све стране, похабани и прекривени прашином.

Написао је Ђуро Дамјановић приповијетку “Голимјесто”, коју је објавио 1974. године, да би 1977. због овог дјела био критикован у тадашњој југословенској штампи, због чега се повукао из јавног живота и одао алкохолу. Задужио је Бањалуку и било би лијепо да му се Бањалука на доличан начин одужи.

У част овом великом писцу у сали за промоције “Јаблан” Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, у понедјељак, од 19 часова, биће одржано књижевно вече под називом “Сјећање на Ђуру Дамјановића”.

Том приликом биће представљене књиге “Ђуро Дамјановић - Библиографија”, у издању НУБ РС и “Голимјесто”, у издању Српске књижевне задруге.

На књижевној вечери говориће директорица НУБ РС Љиља Петровић Зечић, ауторка библиографије Александра Улетиловић те професори Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци Душко Певуља и Ранко Поповић.

Александра Улетиловић аутор књиге “Ђуро Дамјановић - Библиографија” истакла је да се по предмету обраде дјело сврстава у персоналне библиографије, док по обиму грађе у ствари припада селективним библиографијама.

- Што се тиче обухваћене грађе, те степена документарности, библиографија је примарна јер је сваки библиографски опис урађен према виђеном материјалу. У изради ове библиографије коришћена је доступна грађа искључиво из фондова НУБ РС - рекла је Улетиловићева.

Према њеним ријечима, ова библиографија садржи 543 библиографске јединице које су класификоване у неколико поглавља.

Како је казала унутар поглавља библиографске јединице сложене су хронолошки, а затим по азбучном реду. Поглавља од којих се састоји библиографија су Књиге, Поезија и проза у серијским публикацијама, Радови објављени у антологијама и изборима, Књижевни прикази, огледи и рецензије Ђуре Дамјановића. Такође ту су и поглавља Рецепција дјела Ђуре Дамјановића, Цензура: поглавље које садржи библиографске јединице које се односе на текстове у вези са приповијетком “Голимјесто”, Интервјуи са Ђуром Дамјановићем и Ин мемориам: поглавље које садржи библиографске јединице које се односе на текстове објављене послије смрти Ђуре Дамјановића.

Значај

Ђуро Дамјановић аутор је бројних дјела, збирки приповједака, пјесама, романа те књига за дјецу. Уврштен је у антологију “Златни век српског песништва 1910/2010” Селимира Радуловића, у којој се налази 25 највећих српских пјесника 20. вијека. Његова дјела уз “Голимјесто” су “Једнодневни дневник”, “Земунска хроника”, “Негдје нешто пјева”, “Источно од неба” и друге.

 

Извор: glassrpske.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog