Tehnologija

Huavej se u potpunosti oslobađa Guglovih stega (VIDEO)

Kineski „Huavej“ će tokom ove godine lansirati potpuno novi i sasvim originalni operativni sistem za pametne telefone, kojim će moći da parira „Eplu" i „Guglu".

Kineski tehnološki gigant „Huavej" otkrio je da namerava da tokom ove godine na tržište izbaci novi operativni sistem kojim će u potpunosti nadvladati ekonomske sankcije koje su protiv njega 2019. godine uvele SAD.

„Huavej" se probio među najprodavanije svetske proizvođače pametnih telefona krajem protekle decenije, ali je onda potpao pod stroge američke sankcije, čiji je osnovni cilj bio da tu kompaniju oslabe, u trenutku kada je ona, posedujući najnapredniju tehnologiju za formiranje 5G mreže, pretila da u potpunosti zagospodari svetskim tržištem telekomunikacija.

„Huavej" je zbog sankcija došao u situaciju da ne može da koristi ništa od softvera koji su napravile američke kompanije. Tako, vlasnici „Huavej" telefona nisu mogli da koriste „Guglov" operativni sistem Android, kao ni Gugl mape ili pretraživač Hrom.

Sada je, međutim izvesno, da će tokom ove godine „Huavej", u svom novom modelu (luksuznog) pametnog telefona „mejt 70" svojim kupcima na korišćenje ponuditi novi operativni sistem po imenu Harmoni nekst. Naime, generalni direktor Su Džiđun izjavio je medijima da je lansiranje nove varijante operativnog sistema Harmoni najviši prioritet kompanije za ovu godine i da će ona u tu svrhu izvršiti krupna ulaganja.

Harmoni nekst za potpunu nezavisnost od američkog softvera

„Huavej" je već velikim koracima počeo oporavak kada je u pitanju domaće kinesko tržište mobilnih telefona, gde se u prvom tromesečju ove godine našao na tronu po broju prodatih jedinica, između ostalog i zahvaljujući svom starom operativnom sistemu Harmoni.


On se, međutim, u dobroj meri oslanjao na Android kako bi aplikacije prvobitno namenjene Androidu mogle i u njemu da budu korišćene. Takođe, njegova prvobitna svrha bila je da posluži za uređaje sa daljinskim upravljanjem, odnosno uređaje poput pametnih kućnih aparata ili automobila, čiji procesori nemaju preveliku moć obrade podataka, i tek pod pretnjom sankcija je na brzinu prerađen za telefone.

Novi OS Harmoni nekst, međutim, tvrde inženjeri „Huaveja", biće mnogo savršeniji, u smislu da će, na primer, koristiti memoriju tri puta efikasnije, i biti prvenstveno namenjen pametnim telefonima i kompjuterima, te podržavati rad veštačke inteligencije.

I što je posebno bitno, biće potpuno originalan operativni sistem sa sopstvenim ekosistemom aplikacija, koji će stoga biti i konkurent američkim softverima iste namene Android („Gugl") i iOS" („Epl").

Mada se Harmoni nekst najavljuje od početka ove godine, sada je jasno da će se konkretno naći u telefonu „mejt 70".


Serija telefona „mejt 70“ dolazi sa novim OS

Do početka ove godine „Huavej" je u saradnji sa brojnim drugim kompanijama, dizajnerima raznih aplikacija, uspeo da se izbori da se za svoj operativni sistem prilagodi oko četiri hiljade aplikacija. Broj aplikacija koji može da se koristi u „Huavejovom" originalnom operativnom sistemu bi trebalo da do kraja godine skoči na pet hiljada, a kompanija ima i viziju po kojoj bi ta cifra u budućnosti trebala da pređe pola miliona. 

Kineski ekonomisti ističu da je razvoj Harmoni, a naročito Harmoni nekst, koji za razliku od prethodnika nema elemente poreklom iz operativnog sistema Linuks, predstavlja veliki uspeh kakav nisu uspele da ostvare druge divovske kompanije koje su želele sopstveni OS za pametne telefone, kao što su „Majkrosoft“, „Samsung“ i „Alibaba“.

 

Izvor: rts.rs 
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog