Republika Srpska

Влада РС спашава Боску

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске /РС/ спремна је да помогне радницима бањалучке Робне куће "Боска" и предлаже да са сваким запосленим потпише уговор којим преузима обавезу исплате 80 одсто висине досадашњих заосталих плата једнократно, докуп стажа радницима којима је остало три године до пензије и исплату 80 одсто отпремнина како је предвиђено законом, изјавио је премијер РС Милорад Додик.

Након разговора са запосленима у "Боски", премијер РС је рекао новинарима да је Влада преузела и обавезу да у евентуалном будућем рјешењу проблема радници који нису пензионисани, а остали су без посла, буду стављени у приоритет приликом будућег евентуалног запошљавања.

"Стекао сам утисак да радници прихватају да Влади буде достављена писана изјава којом они прихватају ове услове како би се приступило обезбјеђивању средстава за испуњење тих обавеза, али на радницима је да о томе одлуче", рекао је Додик.

Премијер РС је нагласио да је следећа варијанта, која једино преостаје, стечај, а то подразумијева да стечајем сви радници остају без посла.

"Ти поступци дуго трају, а ни Влада ни синдикат немају никаквог утицаја на стечајни поступак. Хтјели смо да будемо фер према радницима и нисмо имуни на њихове проблеме", истакао је Додик, изразивши очекивање да ће радници и њихови представници донијети једногласну одлуку.

Премијер РС рекао је да није сигуран да ће Влада, уколико се буде одуговлачило, а имајући у виду развој финансијске ситуације, бити у прилици да да бољу понуду.

Предсједник Синдикалне организације "Боске" Бранка Гостић оцијенила је да ће радници највјероватније прихватити ову понуду, јер, како је рекла, изгледа да другог излаза нема.

Радници "Боске" данас су ступили у штрајк, јер ни након истека продуженог рока купац 58 одсто државног капитала "Делта - Зекстра" није уплатила три милиона евра.

Радници су двије године без плата, није им уплаћено ни здравствено ни социјално осигурање, нити им је повезан стаж.

Влада РС је на данашњем састанку упозната са информацијом о проблемима насталим у реализацији уговора о продаји државног капитала у овој робној кући.

Купац је као основни разлог који угрожава остваривање пословног плана навео немогућност постизања договора са власницима раније продатих пословних простора у објекту Робне куће.

У вези са продајом ових простора пред бањолучким Окружним судом води се судски поступак против бившег министра трговине и туризма РС Бориса Гашпара, његовог помоћника Браце Вранчића и бившег директора "Боске" Владислава Бабића.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog