Nauka

Хуманоидни робот

ТОКИО - Јапанска компанија "Хонда" саопштила је данас да је развила робота којим управља људска мисао, захваљујући направи сличној кациги са инструментима који мјере активност људског мозга и шаљу сигнале машини.


У саопштењу се наводи да је посљедња верзија добро познатог робота "Асимо" компаније "Хонда" - који већ зна да плеше, трчи и уводи госте кроз канцеларијски простор - сада опремљена и тзв. мозак-машина интерфејсом /БМИ/.

Аналитичари наводе да ово ремек дјело врхунске технологија значи да "хуманоид" може извршити четири основна покрета рукама, ногама и језиком на основу невербалних инструкција особе која их шаље концентришући се на само извршење акције.

"Довољно је да само замисли покрет десне руке и особа која проба уређај може да помакне десну руку робота `Асима`. Прецизност покрета зависи од тога коликоособа има добру концентрацију", рекао је један од научника који је радио на пројекту Татсуј Окабе из "Хондиног" истраживачког института у Јапану.

Научници су на конференцији за новинаре у Токију, гдје је и приказан експеримент, навели да "Асимо" може извршити покрете тачно у 90,6 одсто случајева, што је рекорд у области БМИ технологије.

Предсједник "Хондиног истраживачког института" у Јапану Јасухиса Арај истакао је да је оно што они раде "само основно истраживање, али да раде на остварењу сна да се то и комерцијализује", али је признао да до тог циља још предстоји дуг пут.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog