Nauka

Еволуција није за свакога

ЛОНДОН - Енглески вебсајт на којем се корисницима тврди да могу да поцрне преко својих монитора за само два мјесеца посјетило је више од милион наиваца жељних тамног тена!


Интернет страница "Computertan.com", чија је база Фондација "Skcin" из Нотингема, понудила је посјетиоцима да у "року од пет минута поцрне и добију боју која ће им трајати цијеле године".

"Све што треба да ураде" јесте да скину софтвер који ће њиховим мониторима "омогућити да производе ултраљубичасте зраке"?!

У ствари, Фондација "Skcin", основана као знак сјећања на Карен Клифорд, становницу енглеског града Нотингема која је 2005. умрла од рака коже, отворила је страницу да би промовисала добротворни рад за обољеле од ове тешке болести.

Када корисник уђе на овај "лажни" вебсајт, појављује се једна млада дама која "рекламира" нову револуционарну технологију за сунчање преко монитора, а са десне стране се налази поље које омогућава приступ бесплатном првом третману.

Ако се, као већина Британаца, упецате и "залетите" на ту опцију, она иста млада дама ће вам дати инструкције, слиједи аутоматско подешавање вашег екрана и пред вама се пале уредно поређане УВ лампе, исте као у соларијуму. "Сунчање" може да почне!

Али... послије десетак секунди на монитору се појављује порука: "Не дајте да вас лажу - излагање УВ зрацима ће вас убити!".

Затим слиједе упозорења о опасности од рака коже, болести од које сваког дана у Великој Британији умре петоро људи.

У Фондацији, коју је основала родбина Карен Клифорд, одушевљени су успјехом странице на којој се само у првих 24 сата "сунчало" 30 000 људи, а од 3. фебруара, када је отворена, до данас, више од милион.

Њен супруг Ричард каже да је тешко повјеровати у толику наивност људи и додаје да су се многи жалили када су видјели да нису поцрнили?!

 

 



 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog