Nauka

Битно је уживјети се

 

МОСКВА - У руском свемирском институту у Москви шесторица су добровољаца кренула на тромјесечну симулацију пута на Марс да би испитали како ће људи поднијети дугу изолацију у правој мисији на Марс. 

 


 


  Четворица Руса, један Њемац и Француз, насмијешени су махали камерама прије но што су се затворили у тијесни лабиринт одјељења имитације свемирског брода.
 
 
Циљ покуса је, како су оцијенили званичници, направити мали корак према слању људи на Марс.
 
 
"Вјерујем да ова група неће имати никаквих психолошких проблема", рекао је руски заповједник посаде Сергеј Риатански на конференцији за новинаре у московском институту за медицинске и биолошке проблеме. 

"Такође, желим да ова мисија барем мало буде попут стварног лета у свемир за којим сви жудимо", рекао је 34-годишњи научник, који је прошао и обуку за астронауте. 

Експеримент, који заједнички воде Роскосмос и Европска свемирска агенција, за циљ има испитати како ће људи поднијети психолошке и физичке утицаје дугог раздобља у скученом и затвореном простору. 

Путовање на Марс са садашњим свемирским летјелицама трајало би најмање 500 дана и изложило би астронауте големим количинама зрачења. Руски су званичници рекли да се такав лет најраније може очекивати 2030. 

"Цијена таквог лета била би астрономска, а са садашњом технологијом био би потребан свемирски брод три пута већи од Међународне свемирске станице", рекао је Алексеј Краснов, водитељ програма Роскосмоса. 

Чланове посаде ће се пажљиво пратити како би се утврдио утицај изолације на нивое стреса, хормона и спавање. Много дужа симулација, која ће трајати 520 дана, планирана је касније ове године у оквиру пројекта Марс-500.  

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog