Republika Srpska

Нема пречица до еврозоне

ЛОНДОН- Европска централна банка одбацила је позиве за увођење евра у земље источне и средње Европе прије њиховог формалног уласка у еврозону, пише данашње издање дневника "Фајненшел тајмса".



Лондонски дневник, који је јуче објавио повјерљиви документ Међународног монетарног фонда /ММФ/, према којем је та идеја дио стратегије помоћи региону у борби против економске кризе, данас наводи да Европска централна банка инсистира да земље које желе да усвоје евро морају да прођу кроз пуну процедуру и да неће бити никаквих пречица.

Према писању листа, званичници у новим чланицама ЕУ различито су реаговали на иницијативу ММФ-а.

Према мишљењу неких званичника, увођење евра имало би једино смисла у малим балтичким економијама са фиксним девизним курсом, док у чланицама у којима је курс пливајући, попут Пољске и Чешке, та мјера не би донијела резултате, сем, како је примјетио један пољски економиста, у случају "економске катаклизме".

Лист наводи да су и мишљења стручњака подјељена пошто неки тврде да је прелазак на евро у балтичким државама само питање времена, а други да од тога једноставно нема ништа, јер Европска централна банка не жели да сноси одговорност за земље изван еврозоне.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog