Republika Srpska

Пухалац против Транспаренсија

БАЊАЛУКА - Невладина организација Транспаренси интернешенел БиХ, објавила је данас анализу уговора о приватизацији Нафтног сектора Републике Српске, по којој ова продаја нема позитивних ефеката.


Из ове невладине организације тврде да ће негативан салдо ове приватизације дугорочно покривати грађани и буџет РС.

Према анализи "Транспаренсија", трошкови приватизације нафтне индустрије у РС износе око милијарду марака, а приходи од ове продаје око пола милијарде марака.

Са друге стране, министар индустрије, енергетике и рударства РС, Слободан Пухалац, изјавио да је приватизација нафтне индустрије РС најбољи и најзначајнији привредни пројекат на овом подручју у посљедњих 30 година, који ће многима бити "трн у оку".

Он је истакао да је анализа ефеката ове приватизације, коју је сачинила невладина организација Транспаренси интернешнел БиХ, недобронамјерна; и додао да, с обзиром на оно што је до сада урађено и планирано, Рафинерија нафте Брод постаје регионални пројекат.

"Нама није битно коме ће бродска Рафинерија бити трн у оку, већ да у том колективу буде већа продукција, већи број запослених и што више уложених инвестиција", рекао је Пухалац новинарима у Бањалуци.

Он је рекао да је у Рафинерију нафте Брод до сада ушло 400.000 тона сирове нафте и да она ради пуним капацитетом, како је и пројектовано.

"Сви други елементи, па и финансијски који се тичу претходних стања и аранжмана у Рафинерији Брод су у реду", истакао је Пухалац, додајући да му није познато шта су нашли у Транспаренсију и да чисто сумња да је то добронамјерно.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog