Svijet

Ухапшен војни лидер ЕТА

МАДРИД - Француска полиција ухапсила је војног лидера Баскијске сепаратистичке организације Хурдана Мартитегија, што је трећи високи представник ове групе ухапшен у посљедњих шест мјесеци, потврдио је извор у Влади Шпаније.


Исти извор наводи да је Мартитеги ухапшен јуче на југу Француске са још двојицом припадника ЕТЕ, те да је код себе имао пиштољ и возио украден аутомобил са лажним таблицама.

Француско Министарство иностраних послова потврдило је да су власти у тој земљи ухапсиле тројицу припадника ЕТЕ у Монтариолу, у региону источних Пиринеја у близини границе са Шпанијом.

Шпански медији јавили су да је полиција ухапсила Мартитегија, његовог тјелохранитеља Микела Ороза и лидера једне од ћелија ЕТЕ Алекса Уријартеа.

Мартитеги се сматра једним од најопаснијих људи у Шпанији и Француској, гдје су се његове фотографије појавиле на плакатима на аеродромима и жељезничким станицама.

Мартитеги је преузео команду ЕТЕ у децембру након што је француска полиција ухапсила бившег војног лидера Аицола Ирионда, познатог под именом "Балак".

Он је наслиједио Гарикоица Аспијацу Рубина, познатог као "Чероки", који је ухапшен у новембру у близини шпанске границе.

Хапшење Мартитегија услиједило је након заједничке операције шпанске и француске полиције којом је координисао шпански судија Балтазар Гарсон, најпознатији по свом покушају да испослује изручење чилеанског диктатора Аугуста Пиночеа.

Шпански медији јавили су да су још три шрипадника ЕТЕ, за које се вјерује да су дио Уријартове ћелије, ухапшена у мјесту Алаве у Шпанији.

"Ово су јако добре вијести за све Шпанце јер показују да шпанска полиција стално дјелује", рекао је Гарсон новинарима.

ЕТА је одговорна за погибију око 800 људи током своје 40-годишње кампање за независну баскијску државу на сјеверу Шпаније и југозападу Француске.

Шпанска социјалистичка Влада Хозе Запатера прекинула је преговоре са представницима ЕТЕ након што су убијена два лица у бомбашком нападу на аеродрому Барахас у Мадриду 2006. године.

Хапшења су само још један ударац ЕТИ након што су шпански социјалисти освојили власт на регионалним баскијским изборима у марту и обећали да ће "залијечити ране које су нанијели националистички екстремисти и сепаратисти".

Социјалисти су овом побједом прекинули владавину баскијских националиста, који су на власти били од 1980. годинем, а ЕТА је најавила да ће нова администрација бити стална мета напада.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog