Svijet

Пољска кажњава и за мајице са ликом Чеа

ВАРШАВА - Милиони младих у свијету који на своје мајице стављају чувени портрет револуционара Ернеста Че Геваре од наредне године требало би да заобиђу Пољску, пошто би могли због „лепог Чеа" да зврше и на три године у затвору.


Опуномоћеник пољске владе за равноправност Елжбјета Рађишевска предложила је Сејму пољског парламента у сарадњи са Министарством правде измјене кривичног закона по којима би кажњиво кривично дјело било пропагирање свих тоталитарних идеологија.

Према измењеном закону, кажњиво је не само ширење и пропагирање тоталитарних и фашистичких идеологија, већ и само посједовање таквих предмета.

Ако тај закон буде усвојен, наредне године би у затвору завршили и учешници првомајске поворке који би као прије двије године у Варшави хтјели да носе заставе са српом и чекићем, као и они који би покушали да у Пољској издају Хитлерову књигу „Мајн кампф" или који би је посједовали у кућној библиотеци.

На удару су и мајице, а свако ко би хтио да обуче тај популарни комад одјеће са сликом некога од револуционара од Лењина, преко Чеа па вјероватно до Тита има једини начин да избегне казну - да се мајица дотичним комунистичким вођама руга.

„Једини допустив начин да се носе комунистички злочинци на мајици је да то буде исмијавање, али такво да не оставља пролазницима ни трачак сумње", рекао је за дневник

„Жечпосполита" један од аутора предлога, професор Војцех Рошковски и додао да нико не схвата као шалу када неко стави на мајицу Адолфа Хитлера.

„И у питању комунизма нема шта да се смијемо и шалимо. То нису само стари смишни филмови и првомајске поворке. То су логори у Колими и масакр у Катињској шуми", казао је Рошковски.

Сама Рађишевска каже да казне за мајице са ликовима револуционара неће бити тако страшне.

„Сваки случај ће индивидуално процијенити суд", казала је Рађишевска али је поручила „ипак, са тим мајицама радије не претјерујте".

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog