Republika Srpska

ЕБРД: Криза неће стати

ЛОНДОН - Централна и источна Европа ће још најмање годину дана бити суочене с економским тешкоћама, изјавили су делегати и званичници Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) на годишњем састанку те банке.


Они су указали да су се појавили први знаци да је најгоре у кредитној кризи прошло, али су упозорили да ће било каква стабилизација бити спора и да су могућа поновна погоршања.

„Прогнозирамо успорено 'испливавање са дна' током ове године и почетак опоравка у 2010", изјавио је предсједник ЕБРД Томас Миров.

Међународни монетарни фонд је прошлог мјесеца скресао прогнозу за привреде тог региона, најавивши двоцифрено слабљење за балтичке земље и клизање у рецесију чак и за привреде попут Пољске, које су до сада углавном биле најиздржљивије у овој кризи.

Обе институције - и ЕБРД и ММФ - предвиђају да ће се неке од највећих привреда тог региона, пре свега Пољска и Чешка, вратити идуће године минималном расту, али да ће то и даље бити слаб резултат у поређењу са вишегодишњом експанзијом.

Прогнозе банкара, присутних на конференцији, су још мрачније.

Херберт Степиц, извршни директор аустријске банке „Рајфајзен интернешенел", која је широко присутна у источној Европи, изјавио је да је далеко од тога да очекује преокрет.

„Стварно слабљење почиње сада и улазимо у дубоку кризу у реалној привреди", рекао је Степиц.

Он је нагласио да токсични кредити, који потресају глобалне банке, не представљају велики проблем за источноевропске банке и да ће рецесија ове године за тај регион бити већи проблем.

Оптерећене великим спољним дефицитима и с потешкоћама у добијању страних кредита због краха глобалног кредитног тржишта, земље источне Европе се углавном нису одлучивале за фискалне стимулативне пакете, као што су чиниле велике запане привреде. Оне су се прије окретале кресању трошкова, или по сопственој одлуци, или у оквиру споразума са ММФ.

Многе од западних банака у том региону врше притисак на владе да учине више на подстицају финансијског сектора.

Директор италијанске банке „Интеза" за регион централне и источне Европе Ђерђ Сурањи, бивши гувернер мађарске централне банке, указао је да страхује да би фискална и монетарна политика земаља широм региона могла допринјети даљем продубљавању рецесије током наредних мјесеци.

Овогодишњи састанак ЕБРД, основане 1991. ради помоћи бившим комунистичким земљама у региону централне и источне Европе у њиховој транзицији ка тржишној привреди, први је од откако је глобална кредитна криза опустошила многе привреде у источној Европи.

Криза, коју је отежала чињеница да су многе банке у региону у власништву ослабљених западноевропских матичних банака, довела је до замрзавања кредита, узимања зајмова од ММФ и великог економског слабљења.

Подаци, објављени, показују да су регионалне привреде у првом кварталу ослабиле више него што се очекивало.

Unesite tekst!

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog