Republika Srpska

Примаков: долар ће бити регионална валута

МОСКВА - „Послије изласка светске привреде из кризе могуће је очекивати свођење америчког долара на регионалну валуту и стварање нове глобалне супер новчане јединице", изјавио је предсједник руске Привредне коморе Јевгениј Примаков.


„У будућности ће се то и догодити", прецизирао је Примаков, уз напомену да се таква промјена може остварити у условима кад САД више не буду водећа економска сила у свијету.

Примаков је оцијенио на засједању „Меркури клуба" да би послије кризе повратак на предкризни финансијски систем био контрапродуктиван.

Он сматра да за Русију учешће у стварању новог међународног финансијског система не треба да буде важније него формирање унутрашњег финансијског тржишта.

Руско финансијско тржиште би требало претворити, по ријечима Примакова, у самодовољни систем и учинити све што је потребно да постане важан извор кредита за домаћу привреду.

Примаков је убијеђен у неопходност превазилажења досадашњег централизма у међународном финансијском систему који се, како он сматра, одликује једнополарношћу.

Коментаришући положај рубље, бивши предсједник руске владе је казао да би та валута требало да заузме важно мјесто у међународним обачунима.

„Потребно је радити у том правцу да активе, исказне у рубљама, а такође и обрачунска средства у тој валути, заузму важно мјесто у међународним финансијама", прецизирао је Примаков.

Он је додао да изградња новог свјетског финансијског система треба да увећа улогу међународне сарадње у вођењу финансијско-економске политике, као и да омогући бољи систем праћења и контроле рада финансијских тржишта.

„Успостављање новог глобалног финансијског система подразумјева, такође, промену улоге и модернизацију Међународног монетарног фонда и Светске банке", закључио је Примаков.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog