Društvo

Караџић тражи податке о испорукама од Ирана

ХАГ - Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је од Владе Ирана да му достави документа неопходна за његову одбрану пред Хашким трибналом која се односе на испоруке оружја муслиманима у БиХ у периоду од 1992. до 1995. године.


Караџић у писму амбасадору Ирана у Холандији Бозоргмеру Зиарану тражи цјелокупну преписку између влада Ирана, САД, Велике Британије, Француске, Њемачке, Хрватске и БиХ, која указује да су те владе знале и одобравале иранску испоруку оружја БиХ.

Бивши предсједник РС тражи све товарне листове о испорукама оружја Хрватској у периоду од 1. априла 1992. године до 31. децембра 1995. године, укључујући информације о иранским авионима који су слијетали на аеродром у Загребу 4. септембра 1992, 1. новембра 1992. и 4. маја 1994. године.

У писму се траже и све забиљешке, извјештаји, записници и дописи између влада Ирана и БиХ укључујући састанке у Техерану 29. и 30. октобра 1992, у априлу 1993. и 14. септембра 1993. године, којима је присуствовао Алија Изетбеговић.

Бивши предсједник РС у писму од 2. јуна иранској Амбасади упозорава да ће, с обзиром да није добио одговор на молбу од 11. маја, бити приморан да тражи од судског вијећа Хашког трибунала да изда налог влади Ирана да га снабдије материјалом неопходним за припрему одбране, те изразио наду да до тога неће доћи.

Он је додао да се нада ће Иран поздравити ову прилику да објелодани двоструке стандарде земаља које су отворено промовисале кршење резолуција УН када им је то одговорало и да се ишле у рат примјењујући друге резолуције, такође, када им је то одговарало.

Радован Караџић оптужен је за геноцид, злочине против хуманости и ратне злочине током рата у БиХ у периоду од 1991. до 1995. године.и.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog