Kultura

Рамштајн у Београду на прољеће?

БЕОГРАД - Сјајни њемачки бенд „Рамштајн" послије четворогодишње паузе у новембру почиње свјетску турнеју, а незванично се говори да неколико српских промотера већ дуже преговара са менаџментом групе о организовању концерта у Београду.


Уколико се постигне договор, који хиљаде фанова нестрпљиво чекају, „Рамштајн" ће у Србији наступити на прољеће (у „Београдској арени") или евентуално на љето на отвореном простору.

Почетком јуна „Рамштајн"су најавили свјетску турнеју која по садашњем распореду почиње 8. новембра у Лисабону. За сада је најављено 26 концерата, закључно са наступом у Берлину планираним за 19. децембар. На овој турнеји њемачки рокери ће промовисати нови албум (чији назив још није познат), који ће бити објављен на јесен.

Ово ће бити шеста плоча популарне групе, прва после четворогодишње паузе и албума „Росенрот".

Бенд чија се музика често класификује као „Neue Deutsche Harte" - комбинација индастријал метала, чистих вокала, синтисајзера и ритам машина - познат је по фантастичним живим наступима уз обилату употребу пиротехничких средстава. Због тога не чуди што је чак 200.000 фанова из Европе и прије званичне најаве турнеје резервисало будуће карте.

Група је основана 1994. у Берлину, а име је добила по градићу Рамштајн-Мизенбах у коме се 1988. на аеромитингу догодила несрећа у којој је погинуло 70 људи.

Након огромног успијеха плоче „Sehnsucht" из 1997, с које су скинути велики хитови „Ду хаст" и „Енгел", њемачки рокери су освојили чак и америчко тржиште. Сјајан период у каријери „Рамштајн" су заокружили 2004. плочом „Reise, Reise", с које су хитови постале нумера „Америка" и балада „Ohne dich".

Послије албума „Росенрот" из 2005, чланови бенда су одлучили да се мало одморе једни од других, појављивале су се разноразне гласине о наводном распаду бенда, међутим они су то на најбољи начин демантовали средином прошле године, када су почели да раде на новом албуму за који кажу да ће бити најжешћи и најбољи до сада.

Бенд „Рамштајн" чине Тил Линдерман, Рихард Круспе, Паул Ландерс, Оливер Ридл, Кристоф Шнајдер и Кристијан Лоренц, а шесторица Нијемаца одавно уживају култни статус, не само због сјајне музике коју праве већ и због чињенице да су постали невјероватно популарни у свијету иако пјевају на немачком језику.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog