Društvo

''Један рачунар- једно дијете''

БАЊА ЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић и потпредсједник корпорације "Интел" Џон Дејвис потписиали су данас у Бањој Луци меморандум о разумијевању о провођењу пилот-пројекта "Један рачунар - једно дијете" у оквиру кога корпорација "Интел" донира 30 лаптопова са циљем увођење информационих технологија у савремено школство.


"Од данашњег дана уз низ напора које је урадило Министарство просвјете и културе РС почињемо стварати једну нову филозофију, један нови приступ у школама у Српске", рекао је Касиповић.

Он је истакао да је лаптоп, који личи на играчку, уствари нови начин размишљања дјеце.

"Ми желимо да то на најбољи могући начин буде ефектно, али то је само почетак. Не сматрамо приоритетом гдје ће ови лаптопови отићи, али сматрамо приоритетом стварање нове свијести, осјећаја код наставника да треба да се едукују, јер имамо реално стварну ситуацију да све више дјеце, која када је ријеч о информатичком дијапазону, знају више од наставника", рекао је Касиповић.

Он је нагласио да ће се са наставницима постићи договор о одређеном року до кога ће морати да буду информатички писмени, због себе и због ученика, као и да би били дио нових великих промјена у систему образовања у РС.

Касиповић је рекао да ће детаљи пилот-пројекта бити разрађени са представницима корпорације "Интел" и Педагошким заводом РС, те да је извјесно да ће се посматрати резултати у одређеним периодима тромјесјечно, шестомјесечно и на крају године.

"Вјерујем да ћемо имати изванредну заинтересованост дјеце и да ће много лакше усвајати знања, него радећи по класичним методама, из уџбеника", рекао је Касиповић и додао да се реализација пилот пројекта може очекивати већ почетком школске године.

Он је подсјетио да се завршава пројекат електронског дневника, те изразио очекивање да ће до почетка августа или најкасније почетка септембра бити одржана видео конференција Бањалука и осам регионалних центара, што је нова могућност за наставнике и за ученике у основним школама.

Потпредсједник корпорације "Интел" Џон Дејвис је рекао да "Интел" има много програма у области образовања за наставнике, студенте и за ученике у основним и средњим школама.

"Програм који доносимо је за компјутере, који треба да уђу у школе и учионице, као пилот-пројекат у оквиру кога донирамо 30 лаптопова који су прилагођени дјеци, отпорни на удар и текућину", рекао је Дејвис.

Дејвис је истакао да је циљ да сваки ученик у учионици може да има лаптоп и додао да "Интел" у оквиру пројекта може да понуди и обуку за наставнике, нагласивши да на лаптопу могу бити доступни програми за математику, физику, хемију па и биологију.

"У заједничком раду са Владом РС можемо видјети потребе образовања школа у РС и да у том правцу дјелујемо. Управо овај пилот пројекат је могућност да видимо шта је најбоље да радимо", рекао је Дејвис, изразивши задовољство што корпорација "Интел" ради са људима у РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog