Društvo

Потписан програм контроле оружја

САРАЈЕВО - Министар одбране БиХ Селмо Цикотић и резидентни представник Развојног програма УН /УНДП/ Кристин Мекнаб потписали су данас у Сарајеву Ревидирани и продужени програм контроле оружја у БиХ /САЦБИХ/ укупне вриједности 2,7 милиона евра.


Цикотић је истакао да је САЦБИХ веома значајан пројекат којим се БиХ рјешава неперспективне и нестабилне муниције и наоружања.

"На овај начин желимо ослободити дио локација и складишта с циљем рјешавања вишкова муниција и наоружања, а такође желимо да ослободимо тај простор за локалне заједнице како би били искориштени за неке друге и боље намјене", рекао је Цикотић.

Он је захвалио УНДП, ЕУФОР и ОЕБС на финансијској помоћи, захваљујући којој ће пројекат успјешно бити проведен.

Кристин Мекнаб је нагласила да вишак наоружања и муниције представља велики ризик и опасност за грађане БиХ.

"У складу са недавним прогресом у БиХ и усвојеним законима о оружју, контроли кретања и превозу опасних материја, САЦБИХ ће пружати подршку њиховој имплементацији и усклађивању са директивама Европске комисије и УН", рекла је Мекнабова.

Она је навела да се пројекат проводи у партнерству са органима власти у БиХ.

Церемонији потписивања присуствовали су и предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Бранко Зрно и шеф операција Делегације Европске комисије у БиХ Фердинанд Коп.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog