Društvo

Српска испунила услове ММФ, чека се Федерација

БЕЧ - Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да је РС испунила све услове за закључење стенд-бај аранжмана са ММФ и да је сада преостало да се чека да Федерација БиХ испуни своје да би се могло приступити аранжману.


"Након што се ФБиХ врати у оквире из писме намјере, треба да обавијестимо ММФ и да се закаже борд директора који би одобрио стенд-бај аранжман", објаснио је синоћ Џомбић, који је, заједно са министром финансија ФБиХ Вјекославом Бевандом и министром финансија и трезора БиХ Драганом Вранкићем, разговарао са представницима ММФ у Бечу.

Министар финансија РС је нагласио да је од предстваника ММФ тражио да буде направљена нека могућност да Српска, која је испунила услове по писму намјере и које је претходно доставила, приступи аранжману, а ФБиХ накнадно, по испуњену услова.

Међутим, објаснио је Џомбић, представници ММФ рекли су да њихов правни тим искључује такву могућност и инсистира да сви нивои власти у БиХ испуне услове како би стенд-бај аранжман био реализован.

Он је нагласио да су представници ММФ инсистирали на испуњењу услова из писма намјере, односно да ФБиХ испуни све услове и по њиховим испуњењу да се уђе у стенд-бај аранажман.

Министар финансија РС је додао да је састанак Борда директора, који је био заказан за 29. јуни, отказан и да ће бити одржан када ФБиХ испуни услове из писма намјере које је доставила прије два мјесеца.

Министар Џомбић је данас у Бечу учествовао и на састанку са представницима шест великих банкараских групација: Нове љубљанске банке, Хипо Алпе Адриа групе, Рајфајзен банке, Фолкс банке, Интеза Сан Паоло и Уни кредит банка које имају своје пословне операције у РС и ФБиХ.

Овом састанку, који је одржан у организацији ММФ, присуствовали су супервизори из земаља одакле долазе банке, представници ЕБРД, Свјетске банке и Европске инвестиционе банке, енититетских агенција за банкарство, као и министри Беванда и Вранкић.

"Веома сам задовољан овим састанком, као и његовим резултатима. Представници шест великих банкарских групација сагласили су се и потписали меморандум у којем су јасно истакли своју намјеру да наставе са унапређењем пословних операција и кредитне активности у РС и ФБиХ", нагласио је Џомбић.

Он је додао да је тема састанка била будући ангажман ових банака на тражишту РС и ФБиХ, као и посвећеност власти у БиХ аранжману са ММФ-ом, а све са циљем успјешне реализације стенд-бај аранжмана са ММФ-ом и додатне изградње макроекономске стабилности у РС и ФБиХ.

"За нас је веома битна намјера ових групација, што битно утиче на макроекономску стабилност у РС", закључио је министар финансија Српске.

Џомбић је навео да је разговорима у Бечу присуствовао и именовани кандидат за премијера Федерације БиХ Мустафа Мујезиновић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog