Društvo

Дамиру Сирети 20 година затвора

БЕОГРАД - Бивши припадник Територијалне одбране Вуковара, Дамир Сирета, осуђен је данас пред Вијећем за ратне злочине у Београду на максималних 20 година затвора за ратни злочин над 200 хрватских ратних заробљеника на Пољопривредном добру Овчара код Вуковара 1991. године у Хрватској.


У казну ће бити урачунато вријеме које је провео у притвору од 5. октобра 2006. године.

Сирета је осуђен јер је као припадник Територијалне одбране Вуковара био у стрељачком воду који је извршио егзекуцију ратних заробљеника на јами Грабово на Овчари, чиме је прекршио међународно право Женевске конвенције.

Предсједавајући Судског вијећа Веско Крстајић рекао је да је Сирета током суђења негирао да је био на Овчари у стрељачком воду, али да су свједоци сарадници то оповргли, те да су и неки други докази показали да је био на мјесту злочина.

Портпарол Тужилаштва за ратне злочине Србије Бруно Векарић изјавио је новинарима након изрицања пресуде да је Тужилаштво задовољно овом пресудом којом је Сирета осуђен на 20 година, као и да је пресудом задовољена правда за жртве овог злочина.

Сирета је петнаести осуђени за ратни злочин на Овчари.

У овом случају процесуирано је 20 лица, од којих је до сада осуђено 15, укључујући и Сирету, док је петоро ослобођено.

Сирети је суђено у одвојеном суђењу, јер је био недоступан правосудним органима. Ухапшен је 2006. године у Норвешкој, након чега је прошле године изручен Србији.

Раније је за Овчару осуђено 14 припадника Територијалне одбране Вуковара на челу са Мирољубом Вујовићем и добровољци из јединице "Лева суподерица", предвођени Миланом Ланчужанином.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog