Republika Srpska

Јелашић: Тешки преговори Србије са ММФ у августу

БЕОГРАД - Гувернер Народне банке Србије, Радован Јелашић, изјавио је да Србију у августу чекају тешки разговори са Међународним монетарним фондом, јер цифре показују да су макроекономска кретања у овој држави погоршана.


"Аранжман са ММФ предвиђа да Србија треба да испуни одређене обавезе, између осталог, и оне везане за ниво буџетског дефицита. Сада, на крају јуна, извесно је да по овом питању то неће бити остварено. И није питање шта ће ММФ да уради за Србију, већ шта ће урадити Влада", рекао је Јелашић.

Јелашић оцјењује да Србији неће бити потребно свих 2,9 милијарди евра кредита од ММФ, али упозорава да ако се нешто не уради по питању дефицита, онда ће то бити веома лоша порука о спремности Србије да води добру и дугорочно одрживу макроекономску политику.

Он сматра да су неопходни много већи структурни резови у буџету и то у секторима пензија, школства, здравства, јер је уливање "још више пара у оно што се очито више не може финансирати на досадашњи начин и тиме значајно повећати државни дуг, сада још неодговорније него прије годину дана".

"Уколико се постојећи тренд пада привредне активности не промени наредних месеци, Србија ће у рекордном року повећати јавни дуг који ће после још дуго спомињати не само будуће владе и министри финансија, него и порески обвезници", истиче Јелашић.

Ускоро у Београд стиже Мурињо Португал, замјеник генералног директора ММФ, који долази поводом обиљежавања јубилеја 125. годишњице НБС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog