Republika Srpska

ММФ: Без наших пара ФБиХ неће моћи плаћати рачуне

БАЊА ЛУКА - Директор Свјетске банке за БиХ, Џејн Армитаж, сматра да Федерација БиХ без финансијске помоћи међународних финансијских институција неће моћи да плаћа рачуне, због чега је неопходно да испуни услове из стендбај аранжмана за добијање средстава Међународног монетарног фонда.


Она је нагласила да дефицит платног биланса ФБиХ прелази осам одсто бруто друштвеног производа, колико износи на нивоу БиХ.

"У принципу, неопходно је да се изврше одређена прилагођавања, односно ребаланси буџета, и то не само смањењеем накнада борачкој категорији за 10 одсто, већ на свеукупном нивоу. Исто тако, битно је извршити ребалансе буџета на кантоналном нивоу, што ће бити велико достигнуће", рекла је Џејн Армитаж.

Онa је додала да би овакве активности смањиле дефицит на три одсто у односу на БДП.

Коментаришући да ли одлука Владе ФБиХ да смањи грант за инвалиднине и борачку популацију за 10 одсто означава корак напријед у испуњавању услова ММФ, Армитажова је истакла да тај корак представља још једну од демонстрација преданости Владе ФБиХ да укупан износ смањења буде на нивоу од 10 одсто, а да се та смањења десе тамо гдје су потребна, односно да они који заслужују и испуњавању услове за примање тих додатака наставе да их примају.

"Колико сам схватила, они су одредили рок од 120 дана за окончање ревизије, а најбитније је да се она уради исправно и на адекватан начин, јер ништа неће направити ако је обаве само да би могли рећи да су је урадили. Сигурна сам да ће Влада ФБиХ успјети у томе, а Свјетска банка спремна је да пружи техничку и стручну помоћи у реализацији тих активности", рекла је Џејн Армитаж, која је и координатор Свјетске банке за југоисточну Европу.

Према њеним ријечима, кредитна линија Свјетске банке од 90 милиона долара за мала и средња предузећа није повезана са аранжманом ММФ, док буџетска подршка од 100 милиона евра кредита представља додатни вид помоћи на ова средства ММФ.

"Успјех програма ММФ-а је од велике важности за успјешност нашег програма буџетске подршке. Технички и законски није неопходно да постоји аранжман с ММФ како би Свјетска банка провела свој програм, али је битно да у земљи постоји добар средњорочни макроекономски оквир и то је оно што ми покушавамо да реализујемо", рекла је она.

Коментаришући због чега РС, која је испунила свој дио обавеза за аранжман с ММФ, не може добити договорени дио средстава, Армитажова је навела да је за Свјетску банку и ММФ једини партнер БиХ, јер је она чланица ових међународних институција, те да се у принципу сви споразуми раде на нивоу државе, док спровођење иде појединачно у ентитетима и прилагођава се датим условима на терену.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog