Republika Srpska

РС: Спољнотрговински дефицит од јануара до маја-740 милона КМ

БАЊА ЛУКА - Обим трговинске размјене Републике Српске са иностранством за период јануар - мај износи око двије милијарде КМ, од чега се на извоз односи 634,6 милиона КМ, а на увоз 1,37 милијарди КМ, па је спољнотрговински дефицит око 740 милиона КМ.


Замјеник директора Републичког завода за статистику Радосав Савановић рекао је на конференцији за новинаре да покривеност увоза извозом у овом периоду износи 46,2 одсто.

Савановић је навео да је укупна вриједност извоза РС у мају износила око 121 милион КМ, а увоза 287,5 милиона КМ и додао да је мајски извоз у односу на април смањен за 3,6 одсто, а увоз за 8,3 одсто.

"У структури извоза у периоду јануар - мај највише учествује Србија са 21,8 одсто, затим Италија са 17,8 одсто и Хрватска са 13,7 одсто, а у структури увоза највише учествује Србија са 21 одсто, затим Русија са 17,5 одсто и Италија са 11 одсто", истакао је Савановић.

Он је појаснио да у извозу највише учествује електрична енергија - са 17,3 одсто, обрађено дрво са пет одсто и нафтна уља и уља добијена од битуменских минерала са 4,3 одсто, док је у истом периоду највише увезено нафте и уља добијеног од битуменских минерала - 16,7 одсто и лијекова четири одсто.

Према Савановићевим ријечима, просјечна мјесечна нето плата запослених у РС исплаћена у мају била је 773 КМ, просјечна бруто плата 1.181 КМ, док је највиша просјечна нето плата исплаћена у подручју финансијско посредовање од 1.248 КМ, а најнижа у угоститељаству од 489 КМ.

Он је рекао да је просјечна исплаћена нето плата у мају у односу на април номинално мања за 1,7 одсто, а реално за 1,6 одсто, док је у односу на просјечну исплаћену нето плату у прошлој години номинално већа за 2,4, а реално за 4,1 одсто.

"У односу на мај 2008. године, просјечна нето плата исплаћена у мају ове године номинално је већа за два, а реално за 3,4 одсто", навео је Савановић и додао да у периоду јануар - мај просјечна плата износи 785 КМ, а просјечна бруто плата 1.199 КМ и да је у односу на исти период прошле године, просјечна нето плата већа за 10,3 одсто.

Савановић је истакао да је према статистичким подацима мјесечна инфлација у РС у мају била негативна, односно минус 0,1 одсто, а годишња инфлација минус 1,4 одсто, нагласивши да је у оба периода била дефлација.

Према његовим ријечима, индекс индустријске производње остварен у мају у односу на исти мјесец прошле године већи је за 17,3 одсто, а у односу на просјечну мјесечну производњу у 2008. години већи је за 14,4 одсто, док је у односу на април ове године мањи за 1,7 одсто.

"Индустријска производња остварена у периоду јануар - мај у поређењу са истим периодом прошле године већа је за 16,8 одсто", рекао је Савановић.

Он је истакао да је посматрано по економској намјени индустријских производа у периоду јануар - мај у односу на исти период прошле године остварен раст производње капиталних производа за 120,3 одсто, енергије 41,9 одсто и нетрајних производа за 9,5 одсто, док је производња трајних производа мања за 35,8 одсто и интермедијарних производа за 36,7 одсто.

Савановић је навео да је број запослених у индустрији у мају у односу на април већи за 0,7 одсто, док је у односу на број запослених у мају прошле године мањи за 4,5 одсто, односно за 4,6 одсто у односу на просјечан мјесечни број запослених у 2008. години.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog